Lipsă de personal în spitale. Mii de copii cu afecțiuni cardiace stau luni întregi pe listele de așteptare

Data publicării:
copii incubator

Nu există rezidenţiat în specialitatea Cardiologie Pediatrică, iar cei care vor să profeseze în acest domeniu trebuie să se supraspecializeze pe banii lor. Pentru că nu sunt medici suficienţi, listele de programări ale copiilor se întind pe jumătate de an, cel puţin.

Probleme sunt şi la secţiile de Neurochirurgie, unde lucrează un singur medic, dar şi la cea de Anestezie - Terapie Intensivă. Sunt doar șapte specialişti, adică jumătate din necesarul de personal, încondiţiile în care aici ajung în fiecare zi peste 30 de copii în stare gravă.

În plus, aparatura de la Spitalul de Pediatrie este veche, iar un microscop operator nu există, aşa că intervenţiile chirurgicale se fac la lupă. Că să poată cumpăra un astfel de aparat, unitatea medicală trebuie să plătească peste 100.000 de euro.

Și Capitala se confruntă cu lipsa de specialiști în chirurgie cardiacă pentru copii. Primele operaţii pe cord de la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală vor fi realizate, începând de astăzi, de o echipă de specialişti italieni. Secția are dotări de ultima generație, însă nu a putut fi folosită până acum pentru că nu s-au găsit medici specializați, care să opereze aici.

În aceste condiţii, mulţi părinţi sunt nevoiţi să îşi trateze copiii în străinătate, de cele mai multe ori pe banii lor. Există însă şi posibilitatea de a solicita formularul E 112, de la Casa Județeană de Sănătate, ca să beneficieze de de tratament peste hotare.

Condiția este ca operaţia sau îngrijirile de care copilul are nevoie să fie cuprinse în pachetul de servicii de bază din România. În plus, pacientul trebuie să vină cu dovezi că intervențiile nu pot fi făcute în țară.

Dosarul cuprinde un raport medical, un diagnostic, o motivație din partea medicului curant, dar și o adeverință din partea medicului de familie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri