Noi cazuri de infecţii intraspitaliceşti cu stafilococ auriu la nou-născuţi la Maternitatea Rădăuţi, redeschisă acum două luni

Data publicării:
bebelus spital

 

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat că noile cazuri de infecţii intraspitaliceşti cu stafilococ auriu la nou-născuţi au apărut după 30 ianuarie.

Zorescu a precizat că primii bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu au prezentat o formă uşoară a bolii, respectiv afecţiuni cutanate, nou-născuţii fiind trataţi la Maternitatea Rădăuţi.

Ulterior însă, au apărut cazuri cu forme mai grave de îmbolnăvire, respectiv abcese cu diferite localizări, asemănătoare celor întâlnite şi anul trecut, care au necesitat internarea în secţia de Chirurgie Infantilă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, pentru tratament şi intervenţii chirurgicale.

Directorul adjunct al DSP Suceava a menţionat că, până în 5 martie, la Maternitatea Rădăuţi au fost înregistrate şapte cazuri de infecţii intraspitaliceşti la nou-născuţi, trei dintre aceştia, aflaţi în stare mai gravă, fiind internaţi la secţia de Chirurgie Infantilă a SJU Suceava, unul care are afecţiuni cutanate la secţia de Pediatrie a aceluiaşi spital.

DSP Suceava a solicitat o echipă de experţi de la Iaşi, iar în 28 februarie un medic neonatolog şi doi medici epidemiologi de la Iaşi au venit la Maternitatea Rădăuţi.

În urma verificărilor, echipa de experţi de la Iaşi a făcut o serie de recomandări privind respectarea unei igiene riguroase personale, dar şi ca personalul maternităţii să respecte protocoalele de lucru specifice, respectiv toaleta nou-născuţilor, curăţarea şi dezinfectarea instrumentarului, a suprafeţelor şi saloanelor.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a dispus, în 18 decembrie 2013, închiderea temporară a Maternităţii Rădăuţi după apariţia unui focar de infecţie intraspitalicească cu şase cazuri de nou-născuţi care au contractat stafilococ auriu medicilino-rezistent.

Ulterior, în 6 ianuarie, maternitatea a fost redeschisă, după ce rezultatele probelor de laborator recoltate din Maternitatea Spitalului Municipal „Sf Cosma si Damian” Rădăuţi au fost corespunzătoare din punct de vedere microbiologic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri