Nouăzeci de elevi sunt suspecţi de TBC după ce o profesoară a fost confirmată cu această boală

Data publicării:
medic radiografie plamani

Profesoara de engleză de la şcoala 42 din Galaţi a început să tuşească în februarie. Nu se simţea bine, dar tot a venit la cursuri. Cum starea ei s-a înrăutăţit, femeia şi-a făcut mai multe analize şi a aflat că este bolnavă de TBC. Imediat, conducerea şcolii a cerut ca toţi elevii cărora le predă să fie testaţi. Rezultatul este covârşitor. 90 dintre cei 185 de elevi au avut o reacţie pozitivă la testul inițial și trebuie să facă radiografii.

Eşti îngrijorat pentru că nu e simplu să te trezeşti cu aşa o situaţie... Nu ne considerăm vinovaţi pentru că nu e nimeni răspunzător de aducerea microbului în şcoală”, spune Tatiana Cernat, învăţătoare.

Potrivit legii, la începutul fiecărui an şcolar toţi profesorii sunt testaţi medical la cabinetul şcolar. Doar că acest examen e de cele mai multe ori superficial.

„Acum mai mulţi ani era şi alt set de analize care actualmente nu se mai fac, nu mai sunt obligatorii. Este doar un examen clinic, doamna asistentă ne îndrumă astfel încât să fie şi dumneaei în legalitate”, spune Cornel Nestian, director adjunct Şcoala nr. 42.

În ultimele săptămâni, conducerea şcolii a făcut o dezinfecţie în incinta unităţii de învăţământ, iar Direcţia de Sănătate Publică Galaţi face acum o anchetă epidemiologică. Tuberculoza este o boală infecţioasă provocată de bacilul Koch. Se transmite prin picături de saliva ce se găsesc în suspensie în aer, emise prin tuse sau strănut.

„Recomandăm tuturor pesoanelor să se adreseze medicilor în cazul în care apar simptomele caracteristice tuberculozei pulmonare în cazul în care apar tusea mai lungă de două săptămâni, inapetenţa sau lipsa poftei de mâncare, scăderea ponderală şi eventual temperatura care apare în timpul nopţii”, spune Valentin Boldea, medic DSP Galaţi.

Părinţii sunt îngrijoraţi:

- Se transmite şi prin aer. O să mergem la medic.

- Ne este teamă, suntem terorizaţi, o să facem analize.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi nu au vrut să facă niciun fel de declaraţii pe acest subiect.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri