Reacțiile medicilor la raportul tragediei din #Colectiv. De ce nu a fost activat Planul Alb

Data publicării:
smurd

Reprezentanţii Spitalului de Arşi spun că Planul Alb - procedura pentru situaţii de urgenţă a cărei absenţă este constatată de Raportul Corpului de Control - a funcţionat, în realitate, chiar dacă nu a fost declanşat oficial.

Ca plan alb, spitalul a funcţionat. Exact asta s-a întâmplat, a venit personal de acasă foarte mult, au fost triate urgenţele, o parte din personalul de pe terapie a coborât, a triat urgenţe, altă parte a urcat la sălile de operaţii, pe măsură ce se adunau”, spune Adrian Stănculea purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arsuri.

Spitalul Sf Pantelimon este de asemenea nominalizat ca unul în care nu a fost declanşat Planul Alb.

„Nu a fost activat planul alb pentru că spitalul, în mod oficial nu a fost anunţat de acel accident şi nu a fost anunţat de faptul că vor veni victime”, spune Fiorella Mitoiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Pantelimon”.

Inspectorii Corpului de control spun, în raport, şi că au primit date diferite de la spitale, Direcţia de Sănătate Publică şi Institutul de Sănătate Publică. De exemplu, despre numărul pacienţilor internaţi.

De ce în raportul final există o discordanţă, n-aş putea să vă spun... noi am avut din start această raportare a celor șapte victime, dintre care șase au rămas internate, una refuzând internarea”, mai spune Fiorella Mitoiu.

Şi asupra numărului victimelor infecţiilor intraspitaliceşti există neconcordanţe.

„Atunci, în spital mai era o pacientă în stare gravă, care era în terapie intensivă, care a decedat în luna decembrie şi a fost raportată atunci”, spune Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arsuri.

Raportul remarcă şi faptul că noua Secţie de Arşi Grav de la Spitalul Floreasca, care era inaugurată de șapte luni, la momentul tragediei din Clubul Colectiv, a rămas închisă.

Instalarea unui pacient ars grav într-un pat din această unitate, în absenţa personalului având calificarea corespunzătoare, ar însemna o gravă abatere din partea celui care ar dispune acest lucru”, declară prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică, Spitalul Floreasca.

Spitalele Sfântul Ioan, Elias, Grigore Alexandrescu şi Municipal, şi ele menţionate în raportul Corpului de Control, nu au răspuns solicitării Digi24 de a oferi un punct de vedere.

Potrivit raportului, DSP Bucureşti nu a centralizat decât datele primite de la spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, deşi răniţi în incendiul din Colectiv au ajuns şi în alte unităţi sanitare din Bucureşti. Reprezentanţii instituţiei nu s-au pronunţat până acum cu privire la această situaţie. Nici conducerea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov nu are un punct de vedere vizavi de faptul că, potrivit aceluiaşi raport, în noaptea de 30 octombrie, nu s-a acţionat cu numărul de echipaje necesar unei astfel de intervenţii. 

Estimările arată că Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov trebuia să aibă un număr dublu de personal operaţional faţă de cel care a intervenit în noaptea incendiului.

„Dacă schimbările procedurale, vor indica schimbări şi de competenţe, se poate lua în calcul şi acest lucru”, declară Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

O recomandare a raportului este ca Ministerul Sănătăţii să facă, până la sfârşitul anului, un control a infecţiilor nosocomiale din spitale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri