Ce trebuie să faceți pentru prevenirea infecției cu E.coli 

Data publicării:
E-2.Coli GettyImages-115051151

Foto: Gulliver/ Getty Images 

Majoritatea bacteriilor de tip E.coli sunt inofensive și de, fapt, sunt o parte importantă din menținerea tractului intestinal sănătos. Cu toate acestea, unele bacterii E.coli sunt patogene, ceea ce înseamnă că pot provoca diverse boli, printre care diaree sau sindromul hemolitic uremic.

Sindromul hemolitic uremic poate apărea la persoane de toate vârstele, dar cel mai frecvent afectează copiii sub cinci ani și oamenii în vârstă.

Recomandările CDC  

CDC a precizat că anumite persoane sunt mai predispuse să dezvolte toxiinfecție alimentară sau alte boli care apar ca o consecințăm a alimentație. Astfel, persoanele care prezintă un risc mai mare pentru a dezvolta boli din cauza alimentației sunt femeile însărcinate și nou-născuții, copiii, adulții mai în vârstă și persoanele care au un sistem imunitar scăzut. De asemenea, CDC precizează că este foarte importantă contactarea medicului de familie dacă există bănuiala că ați putea fi infectat cu bacteria E.coli. 

Igiena personală este foarte importantă, în mod special spălarea corespunzătoare a mâinilor, precizează CDC. Mâinile trebuie spălate după ce se folosește toaleta, după ce sunt schimbate scutecele copilului și înainte de a prepara mâncarea sau de a mânca. De asemenea, mâinile trebuie spălate după fiecare contact cu un animal.

Părinții trebuie să se spele pe mâini înainte a pregăti mâncarea copilului, înainte de a-i atinge gura sau suzeta. Este recomandat ca părinții să se spele pe mâini înainte de atinge orice obiect care ar putea ajunge în gura copilului.

Dacă într-un anumit moment nu aveți la dispoziție săpun și apă este indicat să folosiți un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Produsele pe bază de alcool reduc numărul de microbi de pe mâini, dar nu sunt un substitut pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun.

De asemenea, carnea trebuie găită corespunzător. Astfel, vita trebuie gătită la o temperatură de cel puțin 70 de grade Celsius. Pregătirea mâncării trebuie realizată cu mâinile curate și toate vasele folosite trebuie spălate înainte. Totodată, ar trebui ca odată ce ați folosit tocătorul pentru a tăia carnea, să îl spălați înainte de a-l folosi pentru legume. 

Evitați consumul de lapte crud, produse lactate nepasteurizate și sucuri nepasteurizate. De asemenea, trebuie evitată înghițirea apei atunci când înotați în lacuri sau piscine.

E.coli în brânza de vaci 

În acest moment cinci copii sunt internați la spitalul „Marie Curie” din Capitală cu sindromul hemolitic uremic. Autoritățile au precizat că este posibil să fi descoperit sursa îmbolnăvirii cel puțin pentru o parte dintre copiii care au dezvoltat acest sindrom în ultima lună.

Cel puţin trei dintre copiii internaţi la Marie Curie au mâncat brânză de vaci de la acelaşi producător, iar în probele recoltate de la această fabrică din Curtea de Argeş, inspectorii au găsit bacteria E.coli.

Ministrul Agriculturii a spus că laptele din care e făcută această brânză de vaci ar fi de vină, laptele contaminat, provenind de la două ferme, una din Argeş, alta din Dolj.

Tulpina bacteriei E.coli reponsabilă de boală a fost descoperită în 25 de kilograme de brânză proaspătă produsă în Curtea de Argeş şi în carnea de pui dintr-o gospodărie din judeţul Bacău. Rezultatele au apărut după ce inspectorii au analizat mai mult de jumătate dintre cele 337 de probe recoltate în ultimele zile. Totuşi, în timp ce primul caz de infectare din judeţul Argeş s-a manifestat pe 31 ianuarie, lotul de brînză în care a fost descoperită E.coli a fost produs abia pe 22 februarie. Un lanţ de magazine a anunţat deja că retrage din unităţile sale din judeţul Argeş produsele provenite de la acea fabrică.

Citiți și:
E.coli în brânza de vaci. Ministrul Ariculturii: Trebuie văzută sursa laptelui şi unde s-a contaminat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri