O echipă de cercetători din Cluj-Napoca a creat sânge artificial

Data publicării:
flacon sange

Proiectul de cercetare a început în 2007. O echipă de cercetători chimiști a realizat o serie de experimente care a dus la crearea acestui nou tip de sânge.

Radu Silaghi-Dumitrescu, cercetătorul care a lucrat la acest proiect timp de peste șase ani, este dezamăgit, pentru că Guvernul a oprit finanțarea pentru acest proiect. Acum, echipa este nevoită să încetinească cercetările.

Momentan, sângele artificial incolor este testat pe animale, iar dacă rezultatele vor fi bune, în maximum doi ani s-ar putea trece la studiile clinice pe oameni.

Sângele incolor obţinut în laboratorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este o premieră mondială, pentru că materia primă este formată din apă şi sare. Spre deosebire de hemoglobina umană, sângele artificial este mult mai rezistent la agenţii de stres exteriori.

Un alt avantaj importat este că acesta poate fi sterilizat, astfel că riscul infectării cu hepatita B, C sau HIV este inexistent.

În plus, se pot produce cantităţi aproape nelimitate şi apoi se pot depozita pe termen foarte lung şi fără a necesita condiţii speciale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri