Transpirația excesivă. Ce rol are, ce boli poate ascunde, cu ce o combatem

Data actualizării: Data publicării:
transpiratie in exces

„Transpirația este o secreție transmisă de glandele sudoripare prin care organismul își face termoreglare. Atunci când este foarte cald afară, noi transpiram prin evacuarea unei cantități mici de apă, dar pe toată suprafața corpului, apa se evaporă și în fenomenul de evaporare a apei, absoarbe căldură. Rolul transpirației de pe corp este să participe la fenomenele de termoreglare”, explică dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog.

În afară de faptul că răcorește corpul, transpirația ajută, până la un punct, și la hidratarea pielii. Un alt motiv al transpirației este acelea de a elimina anumite substanțe pe care fie ficatul, fie rinichii nu au putut să le elimine, arată dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.

Ce boli poate ascunde o transpirație excesivă

Însă atunci când apare în exces, transpirația poate ascunde probleme de sănătate.

„O ciroză hepatică, o insuficiență renală cu nivel mare de creatinină și acid uric și uree...vor căuta glandele noastre sudoripare să supleze și să ajute sistemul de excreție renal sau hepatic prin eliminarea prin transpirație a unor cantități din toxicele pe care le ingerăm”, arată dr. Nedelcu.

Transpirația în exces apare și la emoții, stres sau chiar la bolnavii de inimă care fac efort sau în cazul unor afecțiuni endocrine. De multe ori este suficient să tratăm boala pentru a scăpa și de transpirație.

Însă, uneori, chiar glandele sudoripare sunt cele vinovate pentru excesul de apă pe care îl eliminăm.

Există însă situații în care nivelul de reglare al transpirației este dereglat în exces. Situația se numește hiperhidroză, ea poate să se manifeste pe diverse zone ale corpului.

Cum se combate hiperhidroza

Medicina modernă vine însă în ajutorul celor care suferă de hiperhidroză sau pur și simplu vor să scape de transpirația din zona axilei.

Contrar a ceea ce pot crede unii dintre noi, medicii spun că oprirea transpirației pe o bucată mică din piele nu duce la probleme de sănătate.

Astfel, se poate apela la toxina botulinică, un astfel de tratament având rolul de a bloca glanda sudoripară pentru șase-12 luni de la momentul tratamentului. Un tratament cu toxină botulinică începe de la 400 de euro.

După ce s-a folosit toxina botulinică, „uscând”, de pildă, complet axila, s-a constatat apariția de transpirație compensatorie pe zone care altădată nu transpirau: la nivelul frunții, la nivel lombar, pentru că organismul trebuie să elimine excesul de căldură.

O altă metodă de a combate hiperhidroza este extirparea glandelor sudoripare.

Din păcate, de cele mai multe ori se formează cicatrici, se deformează arealul, nu este o soluție convenabilă, avertizează dr. Ioan Nedelcu.

Sfaturi utile

Pentru restul persoanelor, care nu suferă de exces de transpirație, dermatologii oferă câteva sfaturi.

Igiena zonei, dacă nu e făcută corespunzător, poate duce la necazuri. Pentru că foarte multe persoane aplică deodorant pe piele murdară, care are urme de transpirație sau urme din deodorantul respectiv, acele persoane fac dermatite iritative sau se pot declanșa chiar dermatite de contact și atunci consideră că deodorantul i-a făcut un rău, nu lipsa de igienă”, arată dr. Viviana Iordache.

Alimentația și stilul de viață pot influența felul în care transpirăm.

„O altă parte din toxice sunt cele pe care le consumăm din dorința de a avea un gust mai plăcut al alimentelor. Vorbim de usturoi, ceapă, care, în cantități mari, componentele lor se pot elimina și prin transpirație și atunci transpirația noastră, pe lângă faptul că își face rolul de detoxifiere, are rolul de a mirosi urât”, spune dr. Ioan Nedelcu.

„Ar trebui să evităm consumul exagerat de condimente prăjite, alcool, tutun, care favorizează transpirația în exces și este bine să purtăm haine și în special lenjerie intimă din bumbac 100%, pentru că fibrele sintetice împiedică evaporarea normală a transpirației”, este sfatul pe care îl are dr. Ruxandra Constantina, apifitoterapeut.

În plus, vara purtați haine de culoare deschisă care să nu fie strânse pe corp. Aveți grijă și la ceea ce beți: cafeaua accentuează secrețiile glandelor sudoripare. Mai bine încercați un ceai verde, cald, care va ajută corpul să stea la o temperatură constantă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri