Angajatorii trag un semnal de alarmă: Absolvenţii, neadaptaţi şi slab pregătiţi

Data publicării:
targ locuri de munca

Zeci de mii de tineri pică examenul de bacalaureat, pleacă din ţară sau termină facultatea fără să ştie lucruri practice. Acestea sunt principalele probleme care afectează piaţa forţei de muncă din România. De exemplu, în facultăţile cu profil economic din Bucureşti învaţă 22.000 de studenţi, faţă de 40.000, în urmă cu 15 ani. Efectul e resimţit de angajatori.

S-a întâmplat să avem un număr de posturi mai mare și să nu reușim să le ocupăm pe toate. Studenți și absolvenți pregătiți la nivel profesionist se găsesc din ce în ce mai greu”, a explicar directorul de recrutare Cristina Mancas.

Locurile de muncă neocupate în companii sunt din ce în ce mai multe. Motivul nu este neapărat creşterea economiei, ci faptul că tot mai puţin absolvenţi se ridică la pretenţiile angajatorilor. De aceea, companiile îi mai şcolesc o dată pe cei selectaţi.

„Dacă în toamna trecută aveam 4000 de oportunități de carieră, acum sunt 5000 de joburi”, a declarat organizatoarea unui târg de cariere, Delia Moreanu.

Pentru asigurări se face un singur curs la ASE. Ca atare noi ne luăm rolul de școală foarte în serios”, a precizat directorul de resurse umane Cristina Anculescu.

„Nu știu ce se așteaptă de la ei, nu știu cum să comunice, cum să interacționeze cu clienții, învață aceleași materii pe care le-au învățat de-a lungul anilor de studiu, dar acestea nu sunt adaptate la nevoile actuale ale pieței”, a reclamat reprezentanta unui departament de dezvoltare personală, Estera Anghelescu.

Pe de altă parte, stundeții spun că ei încearcă să facă cât mai multe lucruri practice.

„Noi studenții cautăm să facem chestii practice. Teoria mai puțin. E teorie și trebuie învățată”, a declarat o studentă.

„Eu știu experiența mea. Degeaba știi teorie dacă nu începi să lucrezi, adică să pui și teoria în practică”, a adăugat alt student.

În mediul privat, salariile au crescut cu doar 4,4% anul trecut. O creştere mult mai importantă, de 19 procente, a fost în bonusurile acordate salariaţilor. Asigurări de viaţă, pensii private plătite de angajatori sau servicii medicale gratuite sunt câteva dintre aceste beneficii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri