BUSINESS CLUB. Cum trăiesc ortacii din Valea Jiului, la 23 de ani de la Mineriadă

Data publicării:
valea jiului

Înainte de '90, minerii erau considerați eroii clasei muncitoare, oamenii care luptau în fiecare zi cu subteranul să-i smulgă bogățiile. Astăzi, au rămas puțini ortaci în Valea Jiului. Nu vor să vorbească prea mult despre ce s-a întâmplat acum 23 de ani.

Ne-am făcut de râs, noi, ca mineri. Toată lumea, toată Europa ne denizgrează tot pe noi. Cand e vorba de ceva…"Vă aduceți aminte ce au făcut minerii?"”, spune unul dintre ei.

Sunt preocupați, mai degrabă, de prezent și viitor. Spun că ar ar ieși în stradă să lupte pentru drepturile lor, dar nu mai au forța de altădată. În următorii ani, lucrurile vor sta şi mai rău în Valea Jiului: 2.400 de mineri vor rămâne fără locuri de muncă. Minele Paroşeni, Petrila şi Uricani vor fi închise până în 2018.

Actuala strategie energetică a României nu mă face să cred că producția de energie electrică pe bază de cărbune va fi luată în seamă, pentru simplul fapt că este o energie scumpă și poluantă”, este de părere Petre Nica, președintele sindicatului „Muntele”.

Autoritățile locale şi-au pierdut speranţa că ar putea apărea investitori în zonă.

În Valea Jiului, în momentul de față, cea mai mare problemă este lipsa locurilor de muncă. Guvernele de până acum nu au reușit să vină cu un plan coerent de reocupare a forței de muncă disponibilizate din minerit”, precizează Tiberiu Ridzi, primarul Petroșaniului.

Sigura posibilitate pentru zonă ar fi turismul, însă pentru acest lucru trebuie pusă la punct infrastructura. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri