CAMERA ASCUNSĂ. Trafic de organe, cu acoperirea medicilor. Cum se negociază viaţa la Institutul Fundeni din Bucureşti 

Data publicării:
operatie transplant mediafax

Reporterii Digi24 au pretins – în cadrul unui reportaj realizat cu camera ascunsă - că o rudă face dializă de trei ani de zile şi că are nevoie urgent de transplant. Au sunat la unul din sutele de anunţuri şi au negociat cu unul dintre cei dispuşi să vândă un rinichi. Discuţia este scurtă: „Cât ne-ar costa?”. „30.000 de euro”, vine răspunsul la întrebare.

În cel mult un minut, tranzacţia este pusă la cale. Pasul doi, şi cel mai important, este acceptul medicilor de la Institutul Fundeni, unul dintre cele trei centre din ţară unde se fac transplanturi. O asistentă nu pare surprinsă când li se cere o intervenţie ilegală. Astfel, reiese că medicii, care ar trebui să împiedice asemenea operaţii, au de fapt grijă ca ele să reuşească.

Discuţie reporter – asistentă:

„Au mai fost făcute operaţii cu donatori luaţi de pe internet?

Da, s-au făcut. Dânsul (doctorul - n.r.) nu vă lasă să îi daţi ceva înainte (avans din plata pentru rinichi - n.r. ) la donator. O să îl consulte, o să îi facă fel şi fel de investigaţii.

Dar se poate, da?

Da, da, nu e nicio problemă”

Asistenta trece apoi la ce o doare. Se grăbeşte să anunţe că trebuie să fie recompensat şi personalul medical.

Discuţie reporter – asistentă:

O dată internaţi, trebuie operaţi şi vă descurcaţi. O să vedeţi că pe secţie sunt fetele, e o şefă, sunt mai multe.

Şi trebuie dat la fiecare?

Păi da, măcar în primele zile cât o supraveghează. Trebuie să fiţi atente, ca în orice spital. Sunt patru ture, asistenta şefă. Să acoperiţi şi voi fetele.”

Asistenta dă şi un sfat: discreţie la abordarea medicului.

Discuţie reporter – asistentă:

„Intraţi la dânsul, vă faceţi că omiteţi că e contracost (rinichiul - n.r. ).

Un alt medic din echipa dânsului, mai e cineva? Doar dânsul operează?

Dânsul e mâna întâi, el e pionul principal. Toate listele de transplant, dânsul le face. Îi e frică de scandal, vă daţi seama. Cine ştie ce se aude în presă. Că donatorul de obicei face scandal. Tuturor le e frică de scandal, e vorba de locul de muncă.”

Dovadă că la Institutul Fundeni se fac transplanturi interzise de lege, cu organe cumpărate, este că medicii şi asistentele nu fac un secret din transplanturile ilegale. Pacienţii cunosc legea nescrisă din spital.

Discuţie reporter – pacient:

„La cât aţi găsit?

30.000

E cam scump. Mai bine dai cinci-șase mii.

Dar se poate? Cui trebuie dat?

Ei ( n.r. medicului). Te trimite la altcineva, îţi face analizele.

Şi îţi găseşte ea donator?

Da, normal. Vă aduce de aici, din altă parte... Te trage pe listă mai în faţă...”

Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant refuză să creadă că asemenea intervenţii chiar se fac. Admite însă că asemenea încercări pot avea loc, dar pare sigur că medicii le resping.

„Eu sper că nu se practică aşa ceva în România sau măcar că nu se ajunge în sala de operaţii cu un donator plătit. Din cauza unui deficit de organe pentru transplant, unii dintre pacienţi au tendinţa de a-şi rezolva problema mai repede trecând peste cadrul legal”, spune Dan Luscalov, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant din România.

Media în România este de 6 donatori la un milion de locuitori, în condiţiile în care media europeană este între 13 şi 15 donatori la un milion de locuitori. Cei care vând sau cumpără organe trebuie să ştie că riscă închisoarea de la trei la cinci ani. Deşi în ultimii 23 de ani niciun astfel de caz nu a fost anchetat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri