Căldura, pericol pentru sănătate. Centrala din Oradea emană de 16 ori mai multe noxe decât limita maximă

Data publicării:
centrala oradea

„Este groaznic, inhalăm, e dezastruos”, spune un localnic.

Grav este că noxele ajung şi în plămânii localnicilor.

„Gazele rezultate în urma arderii cărbunelui predispun la afecţiuni pulmonare în special la vârstele extreme copii şi vârstnici precum şi pot favoriza agravarea bolilor pulmonare”, spune dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Uzura cazanelor, folosirea cărbunelui şi coşul fără filtre transformă Oradea într-un oraş gri. Fumul toxic al termocentralei se întinde pe câţiva kilometri în zilele senine, iar depunerile murdăresc tot ce ating.

„Vine un miros de cărbune şi dacă depozitezi ceva pe balcon se depune funingine”, spune o localnică.

Directorii termocentralei de la Oradea recunosc. Cazanele sunt un pericol public. Dar nu se poate face nimic, pentru că primăria, care administrează CET-ul, nu are bani să instaleze filtre. Singura soluţie ar fi să oprească centrala cu totul.

„SO2 norma este 400 şi instalaţia actuală este undeva la 5000, pulberile de la 50 cât e norma UE avem 800”, spune Francisc Daniel, directorul tehnic al CET Oradea.

„Nu putem reduce poluarea la zero pentru că suntem în plină iarnă trebuie să furnizăm agent termic”, afirmă Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Anul trecut, Garda de Mediu Bihor a amendat de două ori Electrocentrale Oradea pentru că a depăşit gradul maxim de poluare admis, dar asta nu îi ajută cu nimic pe localnici. Primăria promite însă că este ultima iarnă în care centrala veche de 50 de ani poluează Oradea. În decembrie, şi-a propus să inaungureze o nouă instalaţie, care funcţionează cu gaz metan şi respectă normele europene de mediu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri