„Cazul Georgiana”. Oficiul pentru Adopţii: Faţă de alte ţări europene, în România acest demers durează probabil cel mai puţin

Data publicării:
captura copil vandut mioara radu 5-2

Din fericire, în rolul cumpărătorilor au fost reporterii Digi24, care realizau o anchetă jurnalistică. După ce au dovedit implicarea asistentelor şi a părinţilor în tranzacţia ilegală şi imorală, au anunţat poliţia, care a prins în flagrant familia când lua banii.

Tatăl: Nu vă cer marea cu sarea. Cu 20 de milioane o dau.

Este preţul cerut de un tată pentru fetiţa lui abia născută. Ascultă povestea reporterilor Digi24, care se prezintă drept un cuplu care nu poate avea copii. Nu îl interesează să verifice dacă este sau nu adevărat. Cumpărătorii pot fi orice - traficanţi de organe sau membrii unei reţele de cerşetorie. Mama copilei nu are multe de spus.

Reporterii Digi24 insistă. Poate tatăl îşi dă seama că face o greşeală. Atras de bani, omul nu dă semne că s-ar răzgândi.

Reporter: Sigur nu-ţi pare rău?

Tatăl fetiței: Nu! Nu! Stai liniştit! Dacă-mi părea rău, îţi spuneam de la început. Nu, şi gata! Eu sunt omul care spune de la început.

Tranzacţia se desfăşoară în faţa blocului în care locuiesc părinţii fetiţei. Primeşte banii şi îi pune în buzunar fără să îi numere.

Vânzarea bebeluşului este urmărită însă îndeaproape de poliţiştii pe care îi anunţaseră reporterii Digi24. După ce mama copilei o predă cumpărătoarei, oamenii legii intervin.

Ajutor de la asistente

Familia Georgianei nu ar fi putut să o vândă însă fără ajutorul unor asistente. Drumul a început, la întâmplare, la Maternitatea Bucur din Capitală, unul din cele mai mari spitale de copii din România. Reporterii Digi24 găsesc repede sprijin.

Asistenta de la secţia de nou născuţi nu pare surprinsă când află că aceștia vor să cumpere un copil, chiar dacă nu este doar imoral, ci şi ilegal, iar pedeapsa este 7 ani de închisoare. Femeia nu le recomandă jurnaliștilor însă cei doi bebeluşi abandonaţi care sunt acum la maternitate. Unul are HIV, celălalt a fost născut de o prostituată. Are însă o altă ,,ofertă".

Asistentă: Numai să vorbesc cu cunoştinţele mele, să vă trimit pe la cunoştinţele mele. Am cunoştinţe pe care le-am sfătuit şi au găsit la Târgovişte.

La Maternitatea de la Târgovişte reporterii găsesc asistente la fel de binevoitoare. Spun că nu au copii abandonaţi, dar ne învaţă cum se procedează pentru a cumpăra un bebeluş. Culmea, insistă chiar să nu mergem pe calea legală.

Asistentă: Nu îţi recomand să te duci să adopţi un copil cu acte. Am eu pe cineva, aşa are actele. Vorbeşte cu o moaşă. Îi explici care e situaţia. În caz că nu e nimic azi, să îţi laşi un număr de telefon şi să te contacteze ea. Bineînţeles, contracost.

Asistentele nu se dau bătute. Îi trimit pe jurnaliști la Moreni, unde colegele lor vorbesc despre bebeluşi ca vânzătoarele despre marfa din raft.

Una dintre asistente îşi aminteşte însă că a ajutat o femeie sărmană, cu cinci copii, să nască. Ştie că ultimul este nedorit.

Lanţul cinismului a trecut prin trei maternităţi, unde asistentele s-au oferit să ajute la cumpărarea unui nou-născut. Iar intermediarul recomandat de una dintre ele a făcut legătura între cel care vrea să cumpere şi cel care îşi vinde copilul. Tatăl şi mama fetiţei riscă până la şapte ani de închisoare. Legea spune că trebuie decăzuţi din drepturile părinteşti, iar fraţii ei să fie daţi în grija unui asistent maternal.

Oficiul Român pentru Adopții: O adopție în România durează doi ani

Ramona Popa, purtătorul de cuvânt al Oficiului Român pentru Adopţii, a explicat că, în România, durata de așteptare pentru adoptarea unui copil este cea mai mică, de maximum doi ani, comparativ cu Statele Unite, unde părinții adoptivi au de așteptat chiar și patru ani.

„Se perpetuează acest mit al adopţiei care durează foarte mult în România. Dacă ne comparăm cu restul ţărilor europene, adopţia în România durează probabil cel mai puţin. Am realizat un studiu anul trecut şi, în principiu, cuplurile din România vor să adopte copii mai mici, 0-3 ani şi care să nu aparţină minorităţilor şi să fie sănătoşi. Un copil cu asemenea caracteristici se aşteaptă în jur de un an şi jumătate, doi. În România durează cel mai puţin din Europa pentru că începând cu Ungaria şi terminând cu SUA, Canada, o adopţie durează cel puţin 4 ani de zile”, a afirmat Ramona Popa.

Aceasta a afirmat că familiile adoptive nu au de ce să fie tentate să se ducă în zona infracționalității, procesul fiind unul transparent.

Protecția Copilului i-a luat pe frații fetiței vândute cu 2.000 de lei

După ce cazul a fost mediatizat, reprezentanții Protecției Copilului au decis să îi ridice pe cei patru copii care mai rămăseseră la această familie și să îi ducă, cel mai probabil, într-un centru de plasament, iar mai apoi să fie dați unor asistenți maternali.

Fetița în vârstă de două luni este în continuare internată la spital, deoarece suferă de subnutriție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri