Clădirile cu risc seismic, prioritate de 0,04% din bugetul Primăriei Capitalei

Data publicării:
cladiri cutremur bulina rosie mediafax

O familie care locuieşte la ultimul etaj al unui bloc de pe Calea Moşilor din Capitală, imobil construit în 1936, e îngrijorată pentru că nu se simte în siguranţă. „Pereţii sunt afectaţi de ploi. Cade tencuiala de pe ei. Nu ştiu înăuntru ce mai este. Sigur nu prea mă simt”, spune Florin Gâscă, locatarul care mărturiseşte că se teme la fiecare cutremur.

Oamenii aşteaptă ca blocul să fie consolidat încă din 1993. Atunci s-a făcut şi prima expertiză care a arătat că imobilul este în clasa întâi de risc seismic, adică poate să cadă la un cutremur mai mare de 6 pe Richter.

Georgeta Gâscă, proprietara apartamentului, spune că blocul ar fi trebuit să fie consolidat anul trecut. „Le-am tot spus: domnule, mergeţi la Primărie şi vedeţi că noi în 2014 eram programaţi. Ne-am dus şi au zis că în 2015, că nu ştiu ce fonduri nu sunt...”, spune femeia.

În aceeaşi situaţie sunt alte 185 de clădiri din Bucureşti. Primăria Capitalei a alocat însă anul acesta bani pentru consolidarea a doar 21 de imobile. Puţin peste 18 milioane de lei din bugetul de 4,2 miliarde. Jumătate din bani vin tot de la stat.

Edilul susţine că, din cele 21 de proiecte selectate, doar la patru vor începe lucrările. La celelalte 17 s-a lovit de refuzul unora dintre locatari.

Este şi cazul unui imobil din strada Boteanu. Din cei 74 de proprietari şi-au dat acordul 70. Doi locatari sunt plecaţi în Germania, iar ceilalţi doi au refuzat din diverse motive.

Oamenii susţin că Primăria dă, la rândul ei, dovadă de rea-voinţă şi cer începerea lucrărilor. Sunt dispuşi să plătească şi din propriul buzunar doar ca să stea într-o locuinţă sigură.

„Eu am un apartament de 126 de metri şi am de plată vreo 16.000 de euro”, spune Alexandra Ionescu, preşedintele asociaţiei de locatari a blocului de pe strada Boteanu.

Consolidarea unei scări cu opt etaje şi 74 de apartamente ar costa aproximativ 200.000 de euro.

Un raport recent al Curţii de Conturi arată că în Bucureşti sunt consolidate 1,2 clădiri pe an şi că ar fi nevoie de peste 150 de ani pentru a pune în siguranţă toate cele 760 de imobile cu risc seismic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri