ANM: Cod galben de ninsori și viscol pentru mai multe județe din țară

Data publicării:
Ninsoare iarna cod galben-Mediafax Foto-Vlad Stan

Avertizarea este valabilă între 1 decembrie, ora 14 – 2 decembrie, ora 2. Se vor semnala ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului.

În intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii, în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, pe arii extinse în sudul şi centrul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, unde local stratul de zăpadă nou depus va depăşi 10...15 cm.

Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50...60 km/h în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, iar la munte şi în sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 km/h. Local şi temporar, zăpada va fi viscolită. Pe arii restrânse în regiunile sudice şi centrale se menţin condiţiile de producere a poleiului. 

În noaptea de duminică spre luni şi în prima parte a zilei de luni vor fi precipitaţii mixte în Oltenia şi Muntenia, Munţii Banatului şi zona Carpaţilor Meridionali, iar în sudul Banatului vor predomina ploile. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 15...20 l/mp. Local se va produce polei. Vântul se va intensifica treptat în sud-vestul şi sudul ţării, atingând viteze de 40...50 km/h, iar în sudul Banatului şi zona montană aferentă vor fi rafale de 70...80 km/h.

În zona municipiului Bucureşti, precipitaţiile vor fi slabe cantitativ, mixte sau predominant sub formă de ninsoare, ce pot favoriza trecător producerea de polei, iar vântul va sufla cu viteze de 30...40 km/h. Începând de luni, ora 14.00, şi până marţi, la ora 22.00, avertizarea cod galben se va extinde şi va cuprinde atât cele zece judeţe, cât şi Bucureştiul şi alte 17 judeţe, respectiv Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Vrancea, Bacău, Neamţ, Harghita, Covasna, Braşov, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Cluj, în aceste zone fiind anunţate ninsori şi intensificări ale vântului.

În intervalul menţionat, temporar vor fi precipitaţii, în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, pe arii extinse în sudul şi centrul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, unde local stratul de zăpadă nou depus va depăşi 10-15 centimetri.

Vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, la munte şi în sudul Banatului va sufla tare, cu peste80 de kilometri pe oră, iar local şi temporar, zăpada va fi viscolită, se arată în a doua avertizare transmisă de ANM. Pe arii restrânse în regiunile sudice şi centrale se menţin condiţiile de producere a poleiului.

Autoritățile iau măsuri 

Având în vedere atenționările emise, viceprim-ministrul pentru securitate națională Gabriel Oprea s-a asigurat că efectivele MAI – pompieri, jandarmi și polițiști, sunt pregătite să acționeze în zonele unde se vor manifesta ninsori și intensificări ale vântului, astfel încât să fie asigurată funcționarea sistemelor de utilități publice pentru populație și să nu se producă blocaje pe principalele artere rutiere.

Prefecții vor coordona direct acțiunile de prevenire a unor situații de urgență cauzate de ninsori sau de alte fenomene meteorologice. Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a dispus inspectoratelor județene pentru situații de urgență să fie în măsură să activeze grupele operative în orice moment, dacă situația o va impune, pentru a gestiona cu celeritate orice situație.

„Efectivele Ministerului Afacerilor Interne - polițiști, jandarmi, pompieri - se află în acest moment mobilizate în dispozitivul curent de intervenție pentru a acționa cu autospeciale și mijloace tehnice, în sprijinul cetățenilor din zonele afectate de fenomenele meteorologice. Ministerul Afacerilor Interne sfătuiește conducătorii auto să se informeze asupra condițiilor de drum, să respecte cu strictețe indicațiile Poliției Rutiere și să manifeste o conduită preventivă în timpul deplasărilor pe drumurile publice. 

De asemenea, reamintim că prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Conducătorii auto au obligaţia să nu oprească ori să staţioneze pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport public pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszăpezire”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri