Cum este afectată populația de recesiune

Data publicării:
barbati cu bani in mana

Două trimestre consecutive de scădere economică plasează ţara în recesiune. În cazul nostru, după ce Institutul Național de Statistică a revizuit datele pe trimestrul al doilea, de la plus 0,2% la minus 0,2%, vedem o scădere de un punct procentual. O evoluţie pe minus pentru economie, aşadar două trimestre consecutive. Dacă ne uităm şi la tabloul evoluţiei Eurostat, noile date, modificate, aduc România la cea mai mare scădere economică din Uniunea Europeană.

Efectele pentru populaţie nu se simt de pe o zi pe alta. Și oricum, nu ar trebui să se sperie nimeni, pentru că nu sunt schimbări la nivel de salarii sau posibilități de creditare diferite.

Este adevărat că dacă acest trend de scădere economică va continua să se mențină, acest lucru se va traduce prin costuri de împrumut mai mari pentru bănci și pentru stat.

Recesiunea, cu cât se va menține o perioadă mai îndelungată, cu atât va avea efecte în toate sectoarele. Mai exact, o situație economică mai dificilă se traduce prin locuri de muncă mai puține, iar dacă acum sunt 700.000 de români care nu își găsesc un loc de muncă, numărul acestora se va menține sau chiar va crește. Piața muncii va avea și ea de suferit, posibil ca mai multe firme să se închidă pentru că nu au comenzi, și pentru că vedem un consum tot mai redus acum.

Este a treia oară când România intră în recesiune de la venirea crizei economice din 2008. Economia merge însă mult mai bine acum decât în 2012. De exemplu, exporturile depăşesc 25 de miliarde de euro, iar investiţiile străine sunt de aproximativ 1,2 miliarde de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri