DIN INTERIOR. România „odihnită”. Localitățile unde oamenii nu vor să se angajeze, deși li se oferă locuri de muncă 

Data publicării:
SOMAJ-Mediafax Foto-Tudor Costi

În România există sate unde oamenii nu vor să se angajeze, deşi li se oferă locuri de muncă. Şi tineri care primesc ajutor de şomaj, imediat ce termină şcoala. Toate fac parte dintr-un tablou îngrijorător: patru milioane de români sunt inactivi pe piaţa muncii.

Reporterii emisiunii "Din interior" au făcut o radiografie a acestui fenomen. „Oamenii de ştiinţă să-şi dea mâna şi să descopere cât mai repede un tratament împotriva lenei”, a spus Constantin Banacu, primar comună Bărbăteşti. 

Comuna Bărbăteşti, judeţul Vâlcea. În urmă cu şapte luni, primăria a anunţat că în localitate urma să se deschidă o fabrică de confecţii. Ar fi adus 300 de locuri de muncă. Deşi localitatea se află într-o zonă defavorizată, investitorii au reuşit să găsească doar 28 de muncitori. 

Ca şi explicaţie ni s-a spus că nu vor să-şi complice viaţa. Asta e explicaţia care mi s-a dat, că nu vor să-şi complice viaţa cu un loc de muncă”, a spus Alexa Copiuc, reprezentantul fabricii de confecţii. 

Dincolo de astfel de situaţii speciale, în România există aproape șapte milioane de persoane asistate social, adulţi şi copii. În anumite localităţi oamenii s-au obişnuit să trăiască aşa. Cătunul Atârnaţi, din comuna Vaideeni, Vâlcea, este, practic, abonat la ajutoare sociale. 

De ce să nu recunoaştem că asistenţa socială s-a folosit şi se foloseşte încă ca un instrument politic”, a spus Bogdan Hossu, lider de sindicat. 

Pe lângă asistaţii social, în România există tineri care intră în şomaj imediat după ce termină şcoala. Potrivit Eurostat, rata şomajului în rândul absolvenţilor de liceu sau facultate este de 24%.

Duminică, de la 22.30, aflaţi dintr-un reportaj "Din interior" cum arată România şomerilor de pe băncile şcolii şi a celor asistaţi social de meserie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri