Elicopterul SMURD prăbușit în Siutghiol, filmat cu o dronă: „Se vede clar cum cineva încerca să supravieţuiască”

Data publicării:
Epava in apa elicopter SMURD Lacul Siutghiol -Mediafax Foto-Adrian Boioglu-4

Ajutor! ... Nu mai rezist! ... Ne înecăm!” - acestea au fost ultimele strigăte de ajutor ale pilotului care lupta să trăiască. Imagini mult mai dure au fost surprinse însă de o dronă ce a survolat zona tragediei la câteva minute după părbuşirea elicopterului SMURD. Filmarea este analizată acum de procurori. Sunt ultimele clipe de viaţă, momente cutremurătoare, spune proprietarul dronei care a văzut înregistrarea. Susţine că sunt greu de privit.

„E tulburător. M-am dus cu drona fix deasupra cozii elicopterului şi se vede clar cum cineva încerca să supravieţuiască. Trăgea de coada elicopterului. Se vede un fel de umbră de persoană care mişcă coada elicopterului şi încearcă să iasă de acolo”, spune Bogdan Dumitru, proprietarul dronei.

Imaginile mele, de sus, par a fi din alt film decât imaginile luate de jos, pentru că imaginile de jos au un alt unghi de filmare. Imaginile de sus, clar au un alt unghi de filmare. Acuma, rămâne la aprecierea specialiștilor să le pună... dacă ei pun cap la cap filmarea mea cu filmarea de la Digi, în momentul ăla clar o sa avem un film complet al evenimentului”, adaugă Bogdan Dumitru. 

În ziua neagră în care patru salvatori au murit în apele reci ale Lacului Siutghiol, cameramanul Bogdan Dumitru era în zonă. Cam la zece minute după prăbuşirea elicopterului, camera purtată de dronă a ajuns chiar deasupra rămăşiţelor.

După ce a filmat ultimele clipe din viaţa echipajului SMURD, aparatul a dispărut fără urmă. Aproape patru zile l-au căutat scafandrii pe fundul lacului.

Surse apropiate anchetei susţin că drona a fost găsită ieri şi predată procurorilor care se ocupă de caz. Dispozitivul a fost ridicat la o înălţime de aproximativ 50-60 de metri deasupra lacului Siutghiol şi a surprins imagini ce vor fi expertizate.

Drona ar fi fost găsită de un angajat al unui hotel din zonă, spun martorii. După ce a văzut imaginile filmate de camera video, a predat-o imediat poliţiei. Între timp, scafandrii militari au continuat să scoată din lac resturi ale elicopterului. Aparatură medicală, bucăţi din fuselaj şi unul dintre scaune, în care a stat doctoriţa sau asistenta.

Toate rămăşiţele din elicopterul SMURD vor fi analizate de experţi în dezastre aviatice care vor încerca să pună cap la cap toate indiciile şi să afle ce s-a întâmplat în aer.

Parchetul Militar a cerut documente de la SMURD, de la Inspectoratul General de Aviaţie şi de la turnul de control al aeroportului Mihail Kogălniceanu. Anchetatorii vor să ştie în primul rând care era protocolul de preluare a elicopterului de către membrii echipajului şi cum erau distribuiţi piloţii pe ture.

Tot SMURD trebuie să pună la dispoziţia procurorilor şi istoricul apelurilor de urgenţă, documentele de procedura internă şi cum se desfasoară misiunile de salvare. Anchetatorii vor analiza planul de zbor de la plecarea în misiune a elicopterului.

Între timp, familiile îndurerate au primit rapoartele medicului legist. Negru pe alb scrie că pilotul şi asistenta, care era şi însărcinată, au murit înecaţi, iar traumatismele severe suferite le-au fost fatale medicului şi copilotului.

Filmul unei tragedii

Un strigăt de ajutor, din larg, e auzit de zeci de persoane care urmăresc neputincioase de pe mal scene desprinse parcă din filme de groază. Încearcă să găsească o soluţie de salvare, dar nu au curajul să se arunce în apa îngheţată. Aşa că sună la Salvare şi aşteaptă: un minut, două, cincisprezece..... Aproape 20, până când primul echipaj ISU îşi face apariţia. Degeaba însă. Erau total nepregătiţi. Astfel că mai trec câteva minute până când primii salvatori ajung la colegii lor.

Aşa arată filmul tragediei produse luni pe lacul Siutghiol din Mamaia, scenariu construit pe baza imaginilor primite de la telespectatorii Digi 24, martori ai accidentului. Reconstituirea, în fișierul video de mai jos.

Citiți și:
Elicopter SMURD prăbușit. Raed Arafat va fi verificat de experți străini
Cursuri de supraviețuire, ignorate de SMURD. La Constanţa se fac simulări pentru catastrofe aviatice pe apă
Urgențe tratate în limita programului. Cel al Căpităniei Mamaia se încheie la ora 16.00
Cum decurge o misiune de salvare. Minutele care fac diferența între viață și moarte
Traseul elicopterului prăbușit în Siutghiol fusese aprobat cu o seară înainte

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri