Fără evenimente stradale în București. Gabriela Firea revine asupra declarațiilor și promite să-i ajute cu bani pe organizatori

Data publicării:
firea FB-1

„Din păcate, declarația mea de aseară a fost prost înțeleasă sau poate nu m-am exprimat eu bine”, a spus ea.

Gabriela Firea a spus că sunt locuri din București care ar fi potrivite pentru organizarea de concerte, dar care nu sunt folosite, pentru că sunt mai costisitoare. Ea a explicat că Piața Constituției este preferată de organizatorii de astfel de evenimente pentru că poate fi închiriată la un preț foarte mic - 1600 de euro pe zi.

Pentru a-i ajuta pe organizatorii de evenimente să facă față costurilor mai mari de închiriere a altor spații pentru concerte, Gabriela Firea propune ca municipalitatea să plătească o parte din aceste costuri, prin intermediul unor parteneriate. 

Vom discuta cu fiecare organizator de evenimente în parte și le vom propune parteneriate, așa cum s-a mai întâmplat și în alte ocazii, astfel încât să suportăm și noi parte din această chirie, parte substanțială, nu ceva nesemnificativ. Eu nu cred că este o pierdere, nu sunt bani aruncați pe fereastră, ci dimpotrivă, sunt o contribuție la viața culturală a Capitalei și, de asemenea, o contribuție la deblocarea orașului. Pentru că în momentul în care găsim locații adecvate și nu mai organizăm, de exemplu, toate concertele în Piața Constituției, automat Capitala nu va mai fi atât blocată. Diferența de chirie o putem asigura din partea municipalității intrând în aceste parteneriate cu organizatorii,” a declarat primarul general al Capitalei. 

Gabriela Firea a spus că primește plângeri de la bucureșteni în legătură cu evenimentele stradale.

Chiar în acest weekend, circulația din Capitală a fost blocată și asta nu pentru că erau foarte multe mașini în trafic — lumea era pe la mare, pe la munte, au plecat mulți în concediu - ci pentru că se aprobă foarte multe evenimente stradale în centrul Capitalei, fie că sunt culturale, de divertisment sau sportive, ceea ce nu se întâmplă în nicio capitală europeană. Acolo este respect pentru cetățeni, pentru turiști și în general respect pentru faptul că nu trebuie să 'ștrangulezi' circulația cu evenimente - care este foarte bine că se organizează - dar nu trebuie să fie organizate în centru, în punctul zero al Capitalei”, a spus Gabriela Firea.

Declarațiile ei au fost criticate de mai multe personalități.

Cred că evenimentele culturale stradale sunt esenţiale pentru apropierea oamenilor de propriul oraş, iar încurajarea acestui tip de manifestări are efecte pozitive în viaţa oraşului şi a locuitorilor săi. Cred, de asemenea, că spaţiul public, spaţiul pietonal, spaţiile de interacţiune socială sunt factori de coeziune şi bunăstare în interiorul oraşelor contemporane. Blocajele din trafic nu sunt efectul acestor evenimente stradale, ci mai degrabă sunt efectul unor chestiuni nereglate de planificare urbană”, a scris Ministrul Culturii, Corina Şuteu.

Pentru doamna Firea nu este suficient că bucureștenii trăiesc într-una dintre cele mai poluate capitale europene, că au parte de foarte puțin spațiu verde (de fapt din ce în ce mai puțin, ca urmare a punerii în aplicare în mod ilegal a proiectelor de betonare atât de dragi primarului PSD al sectorului 3, Robert Negoiță), că în București se construiește haotic și se distruge sistematic patrimoniul arhitectural al orașului sau că sistemul centralizat de termoficare al orașului este aproape falimentar. Doamna primar vrea să-i pedepsească suplimentar pe bucureșteni interzicându-le accesul la evenimentele culturale și sportive stradale care dau farmec vieții orașului și sunt până la urmă un semn de normalitate”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.

Pentru doamna Firea nu este suficient că bucureștenii trăiesc într-una dintre cele mai poluate capitale europene, că au parte de foarte puțin spațiu verde (de fapt din ce în ce mai puțin, ca urmare a punerii în aplicare în mod ilegal a proiectelor de betonare atât de dragi primarului PSD al sectorului 3, Robert Negoiță), că în București se construiește haotic și se distruge sistematic patrimoniul arhitectural al orașului sau că sistemul centralizat de termoficare al orașului este aproape falimentar. Doamna primar vrea să-i pedepsească suplimentar pe bucureșteni interzicându-le accesul la evenimentele culturale și sportive stradale care dau farmec vieții orașului și sunt până la urmă un semn de normalitate”, a scris pe Facebook Clotilde Armand, reprezentant USB în Consiliul Local al sectorului 1.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...