O lună de la #Colectiv. Mărturiile salvatorilor

Data publicării:
Colectiv Bucuresti Octav Ganea

„Totul carbonizat. Totul învăluit în fum. Totul negru. Plin de cenuşă. În ultima toaletă de la fete, o femeie şi un bărbat, leşinaţi. Nu mai prezentau semne vitale. Se adăpostiseră acolo, chiar închiseseră uşa”, povestește Adrian Dinu, comandantul Detaşamentului special pentru salvatori.

Sunt imagini care îi vor rămâne în minte mereu comandantului Adrian Dinu. Colectiv. O cuşcă cu o singură uşă îngustă, fără geamuri. Pompierii salvatori au bâjbâit minute în şir, în încercarea disperată de a scoate de acolo cât mai multe persoane în viaţă. Din păcate, misiunea lor a fost cea mai crudă. Au scos pe braţe tineri morţi, despre care spun că nu au avut nicio şansă.

„Mihai Alexandru, Cătălina Ioniţă, Diana Enache, Opriţa Irina, Adrian Rugină, Vulcu Adriana, Nelu Tilie, Andrei Bucă, Petre Claudiu... vi-i spun pe toţi, deja îi ştiam”, spune Simona Alupoaie, ofiţer la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, unul din oamenii care a răspuns la numerele de urgență în noaptea incendiului.

Mai bine de 24 de ore au stat lipiţi de scaun angajaţii Ministerului de Interne care răspundeau la numerele de urgență puse la dispoziție după incendiu. Telefoanele au sunat încontinuu, erau apeluri disperate ale celor care își căutau copiii, frații sau prietenii.

„La sute de apeluri am răspuns, iar acea doamnă care îşi căuta fetele, am început şi eu să plâng cu doamna respectivă. Am fost mai mult decât voce pentru mulţi”, spune Simona Alupoaie.

Orele de după incendiu au fost crunte pentru medici. Ina Petrescu, medic primar în Secţia de Chirurgie Plastică a Spitalului Universitar din Bucureşti, era de gardă în seara de 30 octombrie. A operat oameni ale căror trăsături nu se mai distingeau din cauza rănilor.

„În primele secunde ești copleșit, nu ai voie mai mult de 30 de secunde, pentru că trebuie să iei decizii rapide. Ne-am apucat să-i operăm pe cei care trebuiau operați, cei gravi, simultan am operat în 5 săli, toți colegii”, spune Ina Petrescu, medic primar în Secţia de Chirurgie Plastică, SUUB.

Mărturiile pacienţilor care nu-şi pierduseră cunoştinţa i-au cutremurat pe medici.

Ne-a descris cum a scăpat din acel iad, având sub el alţi oameni care erau deja morţi şi deasupra lui alţi oameni care erau deja în flăcări”, spune cpt. Liliana Pulbere, medic oftalmolog.

Greul nu a trecut. La Spitalul Militar Central din Capitală, o armată de medici şi asistente tratează o mână de pacienţi care au trecut deja prin zeci de operaţii. În primele zile, niciunul dintre ei nu era conştient. Apoi s-au încăpăţânat să se vindece.

„N-am văzut niciodată aşa ceva în viaţa mea. Un incident care a implicat un asemena număr de pacienți, cu leziuni de o asemenea gravitate, leziuni de arsură. În primele două zile nu am avut timp niciun minut să ne odihnim”, spune Bogdan Marinescu, medic, şef secţie chirurgie plastică.

Alături de pacienţi au stat şi asistentele.

Ne-a impresionat povestea lui Răzvan care şi-a pierdut prietena. Am fost alături de el în seara în care i s-a spus, în noaptea aceea. Am stat aici pentru că acasă nu am avut linişte, trebuia să-l supraveghem”, spune Ana Maria Lambă, asistent şef la Secţia de Chirurgie Plastică.

Dramele celor răniţi în clubul Colectiv i-au afectat pe toţi cei care au încercat să-i ajute. Mulţi au apelat la ajutorul psihologilor şi psihiatrilor. Medicii şi asistentele nu au fost, însă, singuri în această încercare a nervilor, a limitelor şi a cunoştinţelor medicale.

Am fost copleșită să văd câți oameni au venit să ne aducă ceai, cafea, gustări, a fost un lucru extraordinar, ceea ce spune multe despre poporul nostru”, spune Ina Petrescu, medic primar în Secţia de Chirurgie Plastică, SUUB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri