Operaţie de separare a două fetiţe siameze, la Spitalul Marie Curie

Data publicării:
medici operatie transplant digi

Fetiţele au plecat în această dimineaţă la ora 7.00 spre Spitalul Marie Curie din Bucureşti, iar operaţia de separare va avea loc săptămâna aceasta, posibil chiar marți.

Potrivit medicilor din Capitală, intervenţia va decurge fără probleme, cele două micuţe fiind unite în zona abdomenului, doar la nivelul pielii, neavând organe comune. Mama fetiţelor a aflat în timpul sarcinii că cele două sunt siameze, dar a decis să păstreze sarcina.

Mama siamezelor care vor fi operate are 33 de ani şi este la prima naştere, după ce a pierdut cinci sarcini. 

Cele două fetiţe cântăresc împreună peste patru kilograme şi au luat nota 9 la naştere. La rugămintea mamei, medicul care a urmărit sarcina şi a asistat la naştere va fi naşul copilelor.

În 2011, la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti s-au mai născut două siameze. Acestea erau lipite în zona ficatului, dar aveau inimi separate. Medicii le-au separat după ce una dintre siameze a încetat din viaţă. Ulterior a murit şi cea de-a doua din cauza malformaţiilor, potrivit medicilor.

Precedente. Celebrele „Lina și Gherghina”

Un astfel de caz, ca cel al gemenelor din Brașov internate  la Spitalul Marie Curie din Capitală, apare la 200 de mii de naşteri, arată statisticile. Raportat la natalitatea din România asta înseamnă un caz pe an. Probabilitatea de supravieţuire în primii ani de viaţă este însă de 1 la 3 cazuri.

Operaţiile de separare a siamezilor sunt complicate şi puţini medici s-au încumetat de-a lungul timpului să le facă. Specialiştii din Viena, de exemplu, au operat siamnezi de o zi, cu intestinele unite, care au supraviţuit.

Cele mai cunoscute siameze de la noi din ţari sunt Lina și Gherghina. S-au născut în 1982 lipite de la stern la ombilic. În februarie 1983, ele au fost separate de o echipă formată din 28 de medici la o clinică din Elveţia. Cazul lor a fost al treilea reușit din lume.

În România, prima intervenție de acest fel a fost la Iași, în 2005 și au mai fost cazuri de siameze născute la Piteşti şi chiar la Braşov. Niciunul dintre copii, însă, nu a supravieţuit.

Numele de "siamezi" vine de la locul unde s-a născut prima pereche de gemeni uniţi, în Siam ( Thailanda de astăzi).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri