Clădirile cu risc seismic din Bucureşti ar putea să nu mai fie închiriate. Expert: Ar trebui accelerată consolidarea

Data publicării:
cladiri cutremur bulina rosie mediafax

(FOTO - Mediafax)

Propunerea vine chiar din partea proprietarilor de restaurante şi cluburi din Centrul Vechi al Capitalei. Ei au solicitat Primăriei, încă de acum trei ani, să le impună celor care deţin în zonă imobile cu risc seismic să le consolideze.

Conform proiectului Primăriei, proprietarii vor putea doar să locuiască în astfel de imobile.

Dacă locuieşte în casă, e treaba lui dacă îi pică casa. Dar dacă de exemplu închiriază clădirea şi tu acolo desfăşori o activitate publică, e o prioritate pentru oamenii aia şi e normal să o aduci la nişte standarde”, spune Mugur Mihăescu, fondatorul Asociației investitorilor din Centrul Vechi.

Primăria vrea să-i oblige pe toţi proprietarii de clădiri din Bucureşti să facă expertize tehnice pe baza cărora să obţină un certificat seismic care ar deveni obligatoriu la vânzarea sau închirierea imobilului.

Nu trebuie să schimbăm mult în legislaţie ca să putem aplica, nu neapărat sancţiuni, ci prevenţie”, susţine Bogdan Hreapcă, șeful Direcției de Investiții din Primăria Capitalei.

Propunerea Primăriei Capitalei va fi dezbătută la Ministerul Dezvoltării şi în comisiile speciale de la Parlament. In Capitală sunt în prezent peste 560 de imobile cu risc seismic. Pe lista Primăriei aproape 190 dintre ele figurează ca fiind pericol public.

În ultimii 36 de ani, în Bucureşti au fost consolidate 34 de imobile.

Sever Georgescu, director ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC”, a vorbit la Digi24 despre importanţa accelerării procesului de consolidare.

„Primăria, oricum, avea şi are o responsabilitate enormă privind aplicarea ordonanţei de urgenţă privind consolidarea clădirilor. Presupun că această iniţiativă a venit de la cineva care i-a sfătuit bine, în sensul de a reduce expunerea umană, responsabilitate pe care primăria o are. Ordonanţa de urgenţă 20 DIN 1994 îi face responsabili de tot acest proces, deşi depinde foarte mult de proprietari, dar calea legală de a-l obliga pe proprietar sau modul în care un grup de persoane e expus în mod public într-un local, în cazul unor probleme care ar cauza rănirea sau moartea, s-ar întoarce la primărie. O bună cale ar trebui să fie accentuarea consolidării clădirilor. Poate ar trebui o consolidare operativă în 1 – 3 ani, care s-ar putea face din mers, în afara sezonului de boom, care să împace şi proprietarul şi reducerea riscului seismic”, a explicat Sever Georgescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri