Patriarhul Ierusalimului vine în România. Părintele a fost decorat de președintele Traian Băsescu

Data publicării:
patriarhul-teofil-al-ierusalimului w747 h800 q100

FOTO basilica.ro

UPDATE Preşedintele României Traian Băsescu a semnat miercuri, decretul de decorare a Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi al Întregii Palestine.

Astfel, în semn de înaltă apreciere a contribuţiei la apărarea valorilor ortodoxiei, pentru slujirea Locurilor Sfinte ale creştinismului, pentru restabilirea deplină a comuniunii bisericeşti şi consolidarea relaţiilor cu Biserica Ortodoxă Română, domnul președinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” - în grad de Mare Cruce Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi al Întregii Palestine. Decorarea a fost făcută la propunerea Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.


Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului şi al întregii Palestine se adaugă unui şir de ierarhi ierusalimiteni care a avut legături cu pământurile româneşti sau cu Biserica Ortodoxă Română. Dacă de demult în istorie Patriarhii Ierusalimului au venit la domnitorii Moldovei sau la cei ai Ţării Româneşti pentru a le cere ajutorul în condiţiile vitregi în care păstoreau astăzi Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea vine să răspundă invitaţiei pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a adresat-o încă din urmă cu un an şi mai bine pentru a vizita Biserica Ortodoxă Română”, a precizat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Bucureştilor, notează basilica.ro

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea este, din noiembrie 2005, cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului.

„Patriarhul Teofil al III-lea s-a născut în anul 1952 în Grecia. A învăţat la Seminarul Patriarhiei Ierusalimului, iar în anul 1970 când avea 18 ani a devenit monah fiind tuns în monahism de către Patriarhul Benedict al Ierusalimului. A urmat teologia la Atena şi apoi a fost trimis de către Patriarhul Diodor la Universitatea Durham din Anglia. A reprezentat Biserica Ierusalimului la mai multe întruniri internaţionale. A fost, de asemenea, reprezentant al Patriarhiei Ierusalimului în Qatar şi la Moscova. A fost pentru câţiva ani stareţul mănăstirii de la Cana Galileii acolo unde Mântuitorul a făcut prima minune. A fost responsabil cu apariţia periodicului Patriarhiei Ierusalimului şi a fost ales Arhiereu fiind hirotonit Arhiepiscop de Tabor în luna februarie a anului 2005. În acelaşi an, la 9 august 2005, a fost ales Patriarh al Ierusalimului fiind întronizat în Biserica Sfintei Învieri în ziua de 9 noiembrie acelaşi an”, a mai spus Arhim. Timotei Aioanei, Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea va ajunge în România, vineri, când va participa la procesiunea Calea Sfinţilor. În program, pe lângă participarea la sfintele slujbe şi vizitarea unor locaşuri de cult importante sunt incluse şi vizite oficiale.

Preafericitul Părinte Teofil al III-lea va primi sâmbătă, 25 octombrie titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii Bucureşti, iar după amiază se va întâlni cu preşedintele României, la Palatul Cotroceni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri