Defrişările ilegale au scos oamenii în stradă. Klaus Iohannis: Problema, discutată în următoarea şedinţă a CSAT

Data publicării:
protest defrisari greenpeace

Mulţimea s-a strâns în apropierea parcului Herăstrău după ora 16. Cu steaguri, bannere sau pancarte, oamenii au scandat împotriva celor care taie pădurile. Protestul lor nu este unul legal pentru că nu au primit nicio autorizaţie. Oamenii au fost supravegheaţi de câteva sute de jandarmi. Organizatori sunt mai multe ONG-uri şi fundaţii. Manifestanţii cer o lege mai bună care să protejeze natura.

„Problema principală este că se distrug pădurile. Cine le distruge? Companiile care au cumpărat terenurile cu pădure de la mafia românească. Altfel nu se explică”, spune un protestatar.

#9mai #unitisalvam Sit down la Parlament

Posted by Rezistența Urbană on Saturday, May 9, 2015

„Este o petiţie adresată deputaţilor care trebuie să reexamineze cererea trimisă de preşedintele Iohannis către Parlament pe Codul silvic. Unul din amendamente este cel referitor la limita de 30 la sută care este impusă corporaţiilor şi grupurilor de firme în procesarea unor anumite specii de lemn. În urmă cu puţin timp, Ucraina, principalul furnizor de lemn, a votat un moratoriu pe zece ani pentru exporturi. Aceeaşi măsură a luat-o şi Bulgaria, trei luni. România a rămas singura țară care își vinde pădurile, le transformă în cherestea”, spune un alt participant.

SHARE: La intrarea în Parcul Herăstrău a început să se adune lumea, peste 1000 de persoane scandează: Uniți luptăm, pă...

Posted by Comunitatea Uniți Salvăm on Saturday, May 9, 2015

După o oră şi jumătate de scandări, oamenii au plecat spre sediul Guvernului. S-au adunat peste 2.000 de protestatari şi au blocat Bulevardul Aviatorilor. Chiar dacă au fost încercuiţi de oamenii de ordine, protestatarii nu s-au lăsat înduplecaţi să meargă pe trotuar. În Piaţa Victoriei şi-au susţinut cauza în continuare şi s-au plimbat în cerc cu bicicletele. Poliţiştii au încercat să dirijeze maşinile departe de mulţime şi să nu blocheze circulaţia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De la Guvern, protestatarii s-au îndreptat spre Palatul Cotroceni și de acolo, spre Palatul Parlamentului și Ministerul Mediului.

Protest pentru salvarea pădurilor românești la Paris

Pentru salvarea pădurilor, românii au ieşit în stradă şi la Paris. Zeci de români care locuiesc acum în Hexagon s-au solidarizat cu cei din ţară şi au protestat în apropiere de Turnul Eiffel, în Piaţa Trocadero. Cu steaguri, pancarte pe care se putea citi Stop Defrişărilor, oamenii spun că s-au săturat să rămână pasivi în faţa tăierilor de copaci care au lăsat România cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în urmă cu 25 de ani.


Actualizare 18.05. Protestatarii au plecat spre Palatul Cotroceni.



Actualizare 17.45. Protestatarii au ajuns în fața Guvernului. Aproximativ 2.500 de oameni participă la marș, iar oamenii vin în continuare să se alăture protestului.




La intrarea în Parcul Herăstrău se află între 500 şi 600 de manifestanţi. Cei mai mulţi sunt tineri, iar printre aceştia se află reprezentanţi ai peste zece ONG-uri. Ei protestează împotriva tăierilor ilegale de copaci din întreaga ţară.

Proteste asemănătoare au loc în mai multe orașe din țară.

Reprezentanţii ONG-urilor spun că, în România, aproximativ trei hectare de teren cu arbori sunt defrişate pe oră. Ei vor schimbarea Codului silvic astfel încât defrişările ilegale să nu mai fie posibile în România.

Vrem plantari, nu defrisari! #9mai #padurearezista #bucuresti

Posted by Greenpeace Romania on Saturday, May 9, 2015


Manifestanţii vor să plece, din Parcul Herăstrău, către Guvern, Ministerul Mediului şi spre Palatul Cotroceni.

"Aşteptăm la DNA fabrica de cherestea!" ~500 de oameni, presă şi jandarmi#9mai #padurearezista”Sâmbătă, 9 mai, î...

Posted by Catalin Georgescu on Saturday, May 9, 2015


La baza acestei manifestaţii au stat câteva platforme de socializare, iar acţiunea de protest nu este autorizată.

În Cluj, Piața Unirii, acum. Hai cu noi! #padurearezista #unitisalvam

Posted by Uniți Salvăm on Saturday, May 9, 2015


Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat pe Facebook în legătură cu manifestaţiile de astăzi referitoare la defrişările ilegale. Şeful statului consideră că protestul este unul perfect legitim şi anunţă că problema va fi discutată în următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

"Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați", a scris Klaus Iohannis pe Facebook. 

Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă...

Posted by Klaus Iohannis on Saturday, May 9, 2015

 

Și premierul Victor Ponta a abordat problema pădurilor pe Facebook.

„Săptămâna viitoare trebuie să ne luptăm să trecem Codul silvic, ca să nu se mai taie pădurile de către tot felul de firme din străinătate, protejate de lobby-uri din ‪‎România‬. Sunt convins că toți parlamentarii noștri vor fi de partea bună și vor vota pentru binele pădurilor și, de fapt, pentru binele românilor”, a scris el.

Săptămâna viitoare trebuie să ne luptăm să trecem Codul Silvic, ca să nu se mai taie pădurile de către tot felul de...

Posted by Victor Ponta on Saturday, May 9, 2015

Suporterii lui ASU Politehnica Timişoara se alătură protestelor pentru salvarea pădurilor

Cererea de reexaminare a lui K. Iohannis pe Codul Silvic, respinsă în Senat: „Președintele nu a citit această lege”

Defrişări masive pe un drum naţional din Iaşi

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri