ANCHETĂ Digi24. Reabilitarea în sectorul 5, o spoială de 45 de milioane de euro. Banii publici au ajuns la firme controlate de offshore-uri

Data publicării:
blocuri reabilitare constructii munictori investitii mediafax

Reabilitarea blocurilor din Sectorul 5 al Capitalei a început cu mare tam-tam acum doi ani, când Marian Vanghelie a stabilit că refacerea termică a locuinţelor este proiectul său principal. Pe arterele principale, s-au ridicat zeci de schele, s-au înlocuit ferestre, s-au pregătit pereţii pentru tapetare. Apoi, după câteva luni, lucrările s-au oprit.

La un bloc de pe strada Baltagului, reabilitarea a început în 2012. Oficial, trebuia să se termine în octombrie anul trecut.

„Acum au trebuit să revină ca să refacă lucrările la acoperiş, pentru că la ultimul etaj plouă în toate cele 3 apartamente”, spune un locatar.

În 2012, a mers bine. S-a lucrat câteva luni, după care s-a cam oprit. Au fost observaţii la lucrările lor. Nefiind rezolvate în totalitate, noi nu am semnat recepţia finală, spune administratorul blocului.

Au făcut o lucrare mai de mântuială”, se plânge un locatar.

Aceeaşi situaţie este şi pe Strada Mihail Sebastian, într-un bloc de opt etaje.

„Am avut nişte probleme cu nişte geamuri sparte de la uşile de la ghenă, le-au înlocuit, la terasă la fel am avut un geam spart şi pereţii în spate au fost mâzgăliţi, daţi cu mingea, până la urmă au făcut şi acel perete”, spune o femeie.

Contracte de 25 de milioane de euro

De reabilitarea celor două blocuri trebuia să se ocupe firma Imob Lux Construct. Ea a câştigat mai mult de jumătate din contractele de reabilitare din sectorul 5, adică lucrări pentru 92 de blocuri, în valoare de aproape 25 de milioane de euro.

Firma Imob Lux Construct SRL a fost înfiinţată în 2004 de Marin Dumitru, un om de afaceri care spune că îl cunoaşte pe Marian Vanghelie. Când a fost constituită, firma Imob Lux Construct SRL îi avea ca acţionari pe Marin Dumitru cu 45% din companie şi SC Dioma Internaţional EXIM SRL cu 55%. Acelaşi Marin Dumitru deţinea 90% din acţiunile Dioma, restul de 10% fiind ale soţiei lui, Marcela Corina. Practic, Marin Dumitru controla ambele firme.

În 2009, Imob Lux Construct e cedată unui offshore din Delaware, Statele Unite, Ferko Company Limited.

Potrivit Registrului Comerţului, offshore-ul este înfiinţat de Kiss Laszlo Gyorgy, un celebru specialist în companii din paradisurile fiscale. Kiss a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare în dosarul Petromservice, pentru spălare de bani.

În 2011, Imob Lux Construct ajunge în posesia altului offshore, Ellery Limited, din Seychelles. Acesta este reprezentat, arată Registrul Comerţului, de Victor Ţene, partener în altă firmă cu Marin Dumitru: Solar Tech RVC SRL, o companie care se ocupă cu producţia energiei electrice.

Marin Dumitru recunoaşte că lucrează împreună cu fosta lui firmă, Imob Lux, prin intermediul Dioma International Exim, la reabilitarea blocurilor din sectorul 5.

„N-am nicio implicare. Participăm, lucrăm împreună, avem un contract de asociere de lucrări şi atâta tot”, spune Marin Dumitru.

Mai mult, Marin Dumitru spune că toate lucrările au fost câştigate legal: „Da. Repet, au fost obţinute în baza unor licitaţii. Dacă găsiţi una cu încredinţare directă, daţi-o pe post, pe televiziune, faceţi dumneavoastră ce consideraţi că faceţi”.

Cât priveşte întârzierea finalizării lucrărilor, firma are explicaţii.

„Referitor la exemplul concret pe care îl daţi, cu privire la unele deficienţe, menţionăm că se efectuează remedierile solicitate la lucrările ce se află în perioada de garanţie”, susține conducerea Imob Lux Construct.

Firmele Dioma şi Imob Lux Construct, înfiinţate de Marin Dumitru, sunt abonate la contracte cu Primăria Sectorului 5 şi ADP Sector 5. În perioada 2007 - 2013, au primit contracte în valoare de peste 100 de milioane de euro.

Unii au bani, alții - ghinion

O altă firmă care a câştigat lucrări în sectorul 5 este Electrica Serv SRL. A avut încasări de 7,2 milioane de euro, dar nici blocurile reabilitate de această societate nu arată mai bine.

Locuitorii de pe Aleea Sălaj cred că au avut ghinion.

„Cu 3 luni în urmă a început reabilitarea. Au făcut scara 1 şi scara 2, după care au stagnat, au zis că nu mai au bani ca să continue”, afirmă un locatar.

Electrica Serv este şi ea o firmă cu probleme. După ce a dat mai multe rateuri în sectorul 2, şi-a cerut insolvenţa pentru că nu ar mai avea lichidităţi. Şi ea este controlată de două offshore-uri, iar persoana care o conducea, Gina Capotă, a fost condamnată pentru fraudă economică.

Există şi lucrări pe care nu şi le asumă nimeni. La un bloc de pe Şoseaua Alexandriei, o săptămână se lucreză, o lună se stă.

„Au ţinut 2-3 săptămâni şi pe urmă o lună nu au venit deloc. Iar au mai venit câte o zi, două, trei, iar îi duceau în altă parte. Acum, au venit din nou, de o săptămână”, spune o locatară.

Pe Calea Rahovei, la numărul 327, într-un bloc de 10 etaje se lucrează la fel. „Lucrează foarte încet. N-au echipă. Nu ştiu. Lucrează câte doi oameni. Nu vedeţi? Astăzi e plină zi de lucru, dar n-a fost nimeni”, spune un locatar.

Digi24 a vrut să afle de la muncitori care sunt explicaţiile pentru această situaţie, însă fără succes.

Nici primarul Marian Vanghelie nu este prea comunicativ. Digi24 i-a cerut un punct de vedere încă acum două luni, din 23 iunie 2014. Interviul promis de primar nu avut loc niciodată, iar biroul său de presă refuză să răspundă solicitării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri