Roşia Montană încinge spiritele la Abrud: susţinătorii şi opozanţii proiectului minier s-au confruntat pe stradă. Proteste şi la Braşov şi Arad

Data publicării:
abrud

Sute de oameni s-au îmbrâncit la Abrud, în judeţul Alba, după ce cele două tabere s-au întâlnit în timpul marşurilor pro şi contra proiectului de exploatare cu cianuri a aurului de la Roşia Montană. Mii de oameni au ieşit din nou pe străzi la Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, iar incidente s-au produs şi la Braşov.

În Abrud, judeţul Alba, au avut loc mitinguri pro şi contra proiectului de exploatare de la Roşia Montană în acelaşi timp, în două zone diferite ale urbei. 500 de persoane s-au adunat pentru a susţine proiectul de exploatare, în timp ce doar 200 de oameni au cerut oprirea lui. Cele două tabere aflate în marş s-au întâlnit pe drum şi a fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru ca lucrurile să nu scape de sub control. Spiritele s-au calmat abia la lăsarea serii, când oamenii din cele două tabere au plecat spre case.

Spiritele s-au încins şi în Braşov. Mulţimea protestatarilor a devenit mai agitată când un grup de tineri susţinători ai proiectului de la Roşia Montană au venit şi ei în Piaţa Sfatului. Situaţia a fost ţinută sub control aici de un echipaj de peste 150 de jandarmi şi membri ai poliţiei locale.

La Arad, peste 100 de opozanţi ai proiectului de exploatare cu cianuri de la Roşia Montană s-au strâns în faţa Sălii Polivalente din oraş, după ce municipalitatea a refuzat pentru a treia duminică la rând să autorizeze un miting în faţa Primăriei. „Suntem revoltaţi de faptul că ni se interzice dreptul de a protesta în kilometrul 0 al democraţiei arădene”, a arătat un protestatar.

Protestatarii au scandat timp de aproximativ o oră, după care au pornit în marş pe faleza de pe Malul Mureşului.

Ei s-au declarat şi împotriva exploatării gazelor de şist. „Am venit din solidaritate pentru fraţii noştrii de la Pungeşti şi de la Roşia Montană, în mod special în duminica asta, pentru că săptămâna a fost plină de evenimente”, a explicat unul dintre participanţi.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri