SONDAJ IRES. Cum văd românii lupta anticorupţie

Data publicării:
sondaj ires coruptie

Peste trei sferturi dintre cei intervievaţi de specialiştii IRES spun că au o părere bună sau foarte bună despre faptul că, în ultimele luni, mulţi politicieni au fost acuzaţi de corupţie, iar apoi arestaţi preventiv sau condamnaţi. Majoritatea celor care văd cu ochi buni acţiunile justiţiei sunt bărbaţi.

Datele IRES mai arată că 95 la sută dintre români cred că fenomenul corupţiei este răspândit în România, în timp ce doar 4 la sută cred că ar fi limitat.

Trebuie să ne uităm bine la cine este corupătorul. Corupătorul principal este un stat insuficient modernizat, o legislaţie încâlcită, obiceiuri proaste, legi nesincronizate, încât oameni de afaceri, oameni din administraţie poate câteodată au fost împinși să găsească soluţii alternative tocmai la calea legală. Trebuie să regândim arhitectura statului, să modernizăm, să simplificăm tot acest păienjeniş legislativ”, a comentat la Digi24 Vasile Dâncu, președintele IRES.

Justiţia are parte de un nivel de încredere peste majoritatea instituţiilor din România. Însă DNA le depăşeşte pe toate. Şase români din zece spun că au multă şi foarte multă încredere în Direcţia Anticorupţie.

Barometrul IRES arată şi la ce nivel de încredere se află procurorul-şef al DNA. Potrivit sondajului, Laura Codruţa Kovesi se bucură de încrederea a 43 la sută dintre intervievaţi. Totuşi, 45 la sută spun că au puţină încredere sau deloc în ea.

Sondajul realizat de IRES arată că interesul românilor faţă de televizarea luptei anticorupţie este relativ mic. Doar 57 la sută dintre intervievaţi declară că sunt interesaţi sau foarte interesaţi de transmisiunile televiziunilor pe tema arestărilor şi condamnărilor.

Barometrul IRES a fost realizat, prin telefon, în perioada 9-10 martie, pe un esantion de 1.118 subiecţi. Marja de eroarea maximă este de plus minus 3 la sută.

Părerea românilor despre lupta anticorupţie

Foarte bună - 47%

Bună - 30%

Proastă - 9%

Foarte proastă - 11%

Nu ştiu - 2%

Nu răspund - 1%

Cât de răspândită este corupţia în România

Foarte răspândită - 70%

Destul de răspândită - 25%

Puţin răspândită - 3%

Deloc răspândită - 1%

Nu ştiu - 1%

Încrederea românilor în DNA

Foarte multă - 23%

Multă - 40%

Puţină - 21%

Foarte puţină - 12%

Nu ştiu/nu cunosc - 3%

Nu răspund - 1%

Încrederea în Laura Codruţa Kovesi

Foarte mare - 15%

Mare - 28%

Puţină - 28%

Foarte puţină - 17%

Nu o cunosc - 9%

Nu ştiu/Nu răspund - 3%

Direcţia în care merge România

Direcția este bună 49%

Direcția este greșită 40%

Alte răspunsuri 11%

Televiziunile pot contribui la diminuarea corupţiei?

cu siguranţă/ probabil că DA - 77%

probabil/ cu siguranţă NU - 21%

Sondaj IRES

Perioada: 9-10 martie 2015

Eşantion: 1118 subiecți

Eroare maximă admisă: ± 3%

Metoda: interviu telefonic.

Barometrul complet, AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri