VIDEO. Maia, singurul câine-ghid pentru nevăzători din Moldova, i-a schimbat radical viața unui tânăr 

Data publicării:
CAINEGHID

Încă de la naştere, Maia, femela labrador în vârstă de doi ani, a fost dresată pentru a ajuta nevăzătorii. Noul ei proprietar este acum un bărbat de 35 de ani, din Paşcani, care s-a născut orb.

Pentru Petrică Iordache, Maia este legătura cu lumea exterioară. Dacă până acum nu se încumeta să se îndepărteze prea mult de casă, de când a primit câinele-ghid poate să se plimbe în locuri în care nici nu se gândea că va ajunge vreodată singur.

Sufeream foarte mult că nu reuşeam să ajung să-mi rezolv problemele, pentru că nu aveam cu cine şi mă rugam de unii şi de alţii şi mă refuzau, iar asta face Maia acum, m-a scăpat de această corvoadă şi sunt fericit pentru că mă pot deplasa cu ea în mod necondiţionat”, spune Petrică Iordache.

Antrenarea unui câine ghid costă peste 8.000 de euro. O asociaţie din Satul Mare îi dresează însă gratuit şi îi donează nevăzătorilor din ţară. Asociaţia funcţionează, însă, pe bază de donaţii şi face faţă cu greu cererilor.

Selectarea şi pregătirea câinelui este foarte severă, pentru că trebuie să lucrăm cu câini foarte echilibraţi. Lucrăm cu labradori retriveri şi golden retriveri, aceste două rase sunt cele mai potrivite”, spune Szabo Szoltan, fondatorul Asociaţiei Angel Dog.

În Iaşi sunt peste 1.500 de nevăzători.

Și tatăl meu este nevăzător. Poate pe viitor, tot printr-o asociaţie, să îi achiziţionez şi eu un căţel-ghid”, spune un tânăr.

Maia este singurul câine-ghid din Moldova. Legea îi permite proprietarului să intre cu el în orice instituţie publică sau să circule cu mijloacele de transport în comun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri