NASA a oferit un detaliu cu suprafața planetei Pluto

Data publicării:
nh-plutosurface

Foto: NASA

Zoom into Pluto & discover mountains, seen during yesterday's New Horizons mission #PlutoFlyby: http://go.nasa.gov/1CExavV

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on Wednesday, July 15, 2015

NASA afirmă că în regiunea din apropierea ecuatorului se află o serie de munți tineri, care se ridică până la înălțimea de 3.500 de metri deasupra suprafeței de gheață a planetei. Munții s-ar fi format în urmă cu 100 de milioane de ani - pot fi considerați tineri în comparație cu vârsta de 4,56 miliarde de ani a sistemului solar.

Astronomii de la NASA estimează că procesul de formare a munților este încă în desfășurare.

„Aceasta este una dintre cele mai tinere suprafețe din sistemul solar”, a spus Jeff Moore, astronom în echipa de Geologie, Geofizică și Reprezentare Vizuală a sondei New Horizons.

Spre deosebire de sateliții de gheață ai planetelor gigant, Pluto nu poate fi încălzit prin interacțiunea gravitațională cu un corp planetar mare. Cei de la NASA consideră astfel că altceva ar fi dus la formarea peisajului muntos al planetei.

„Acest lucru ne face să regândim ce pune în mișcare activitatea geologică pe alte corpuri de gheață”, a spus John Spencer, un cercetător de la Institutul de Cercetare Boulder. Cel mai probabil, consideră cercetătorii, munții de pe planeta Pluto ar putea fi formați din „roca de bază” de gheață. Deși metanul și azotul lichid acoperă aproape toată suprafața planetei, aceste elemente nu sunt suficient de puternice să ducă la apariția munților. În schimb, un material mai rigid, cel mai probabil „apă și gheață”, ar fi putut forma crestele.

În urmă cu două zile, după un voiaj de aproape 10 ani şi de patru miliarde de kilometri, sonda New Horizons a trecut pe lângă planeta Pluto. Iar camera acesteia a reuşit să facă cea mai clară fotografie a ultimei planete din sistemul nostru solar.

New Horizons a trecut la doar 12.500 de kilometri de Pluto, cu o viteză de 14 kilometri pe secundă, şi a reuşit să surprindă cele mai detaliate imagini ale îndepărtatului corp ceresc.

Pluto are nevoie de 248 de ani pentru a efectua o rotaţie completă în jurul Soarelui. O zi pe planeta pitică echivalează cu aproape 7 zile de pe Pământ.

Astronomul Alan Stern a spus: „Pluto este un pic mai mare decât am anticipat. Acum avem date bune despre diametrul său şi raza sa. Raza sa este de 1.185 de kilometri, plus sau minus 10 kilometri”.

Citiți și FOTO. Sonda americană New Horizons a trecut la cea mai mică distanță de Pluto

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri