Cea mai frumoasă peșteră din România

Data publicării:
pestera altarului - lumanare

Aflată în Munţii Bihorului, Piatra Altarului este închisă marelui public. Totuși, fotografii cu această minune a naturii au fost expuse la sediul Organizaţiilor Naţiunilor Unite de la New York.

Cristian Lascu a mărturisit că cele mai ciudate lucruri întâlnite în viața sa de speolog au fost cristalele de peșteră, care sunt într-o varietate și cu niște forme de-a dreptul extraordinare. „Este un poligon de încercare al fanteziei naturii și foarte multe dintre ele sunt încă aproape inexplicabile. Unele sfidează, aparent, legile fizicii”, a dezvăluit speologul.

Cristale din Peștere Piatra Altarului

Sunt mii de peșteri în România, cele mai multe sunt peșteri mici, dar sunt unele peșteri extraordinare, spune Cristian Lascu. Multe dintre ele au fost explorate în așa-numitul „deceniu de aur” - care era un deceniu de aur din punct de vedere al propagandei – și s-au descoperit atunci cam 10.000 de peșteri, a precizat Cristian Lascu. Atunci s-au descoperit, probabil, cele mai mari, cele mai frumoase și cele mai importante peșteri din punct de vedere științific.

Speologul crede că încă există câteva peșteri care ar putea fi amenajate pentru un trafic turistic intens. De pildă, speologul bihorean Viorel Lascu s-a ocupat recent de treaba aceasta și „niște peșteri care păreau aruncate la coșul de gunoi al naturii au fost reabilitate și au devenit obiective turistice foarte iubite”, a arătat Cristian Lascu. El a dat ca exemplu peștera cu cristale de la Farcu din Munții Apuseni sau peștera din Valea Cetății de la lângă Râșnov, unde sunt cozi imense, sunt concerte simfonice în fiecare săptămână... „Formidabil! Dintr-o hrubă urâtă, practic”, a exclamat speologul, care ținut, însă, să adauge: „Bine, nicio peșteră nu e urâtă, cum nicio femeie nu e urâtă până la urmă”.

Cristian Lascu se declară, totuși, un adept al turismului speologic de impact scăzut, pentru că nu presupune investiții mari, nu presupune degradarea naturii și, în schimb, permite vizitatorilor să simtă fiorul explorării.

Citiți și: 

VIDEO. Peșterile României, comori ascunse
RAPORT DE ȚARĂ. În Argeş există 2.000 de peşteri care nu sunt conservate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri