14.000 de analize fictive sau cu reactivi expirați. 37 de medici și angajați au fost reținuți

Data publicării:
29032013-2013-03-30-19h38m12s224
 


Actualizare 23.30: Alte 11 persoane au fost reţinute, vineri seară, în dosarul decontărilor ilegale de analize medicale, numărul celor pentru care a fost dispusă această măsură preventivă ajungând astfel la 37.

Persoanele reţinute vor fi prezentate instanţei, sâmbătă, cu propunere de arestare preventivă.

Actualizare ora 18.00: Cincisprezece medici şi angajaţi au fost reţinuţi în dosarul recomandărilor fictive pentru analize medicale. Este un caz grav, în care este vorba despre sute de oameni care au făcut investigații în două laboratoare din Bucureşti și care nu ştiu în acest moment dacă au sau nu au probleme de sănătate. Rezultatele pe care le-au primit au fost fictive, pentru că probele care le-au fost recoltate n-au fost niciodată testate. Cazul a ajuns în atenţia procurorilor, care anchetează acum peste 40 de medici şi angajaţi ai celor două laboratoare private - CityLab şi UROMED.

Unii dintre pacienţii care au apelat la respectivele laboratoare au plătit din buzunar pentru analize şi au primit rezultate false. Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi spun că în astfel de cazuri viaţa bolnavilor a fost pusă în pericol, fie că rezultatele false arătau că au o stare bună de sănătate, fie că au început un tratament, cu toate că nu ar fi fost nevoie.


Peste 170 de polițiști și 13 procurori au desfășurat 44 de percheziții la cabinetele, dar și la domiciliile unor medici și angajați a două laboratoare, suspectați că au decontat fraudulos rețete și analize medicale care, în realitate, nu au fost niciodată efectuate. Prejudiciul adus bugetului Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate se ridică la 500.000 de euro.

Medicii emiteau în mod fictiv bilete de trimitere pentru analize la cele două laboratoare, analize care nu erau efectuate în realitate la aceste laboratoare, însă contravaloarea lor era asigurata de Casa Asigurărilor de Sănătate. E vorba despre 16 medici cu cabinete individuale, de familie și specialiști, precum și angajați ai laboratoarelor, printre care și trei medici. Cadrele medicale încasau circa 10% din contravaloarea analizelor, restul intrau în contabilitatea celor două laboratoare, a precizat Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului capitalei. Este vorba de CityLab și UroLab.

Faptele s-ar fi petrecut între 2011 și mai 2012, iar victime ale acestor practici ar fi căzut circa 800 de pacienți.

Cele două laboratoare implicate în rețea, unul are contractul reziliat, altul suspendat pe durata cercetarilor, a precizat profesor dr. Gheorghe Iana, președintele Casei Asigurărilor de Sănătate București.

Au existat și cazuri în care persoane care sufereau de afecțiuni grave, chiar incurabile, au primit buletine de analize fictive, a mai spus Bogdan Staicu.
Autoritățile au căutat documente relevante în acest caz. De asemenea, 42 de persoane împotriva cărora în acestă lună a fost declanșată urmărirea penală pentru fals, înșelăciune, luare și dare de mită, au fost căutate pentru a fi duse la audieri.

Acțiunea este desfășurată de Parchetul Capitalei.

„S-au scris bilete de trimitere și rețete care nu au fost date pacientului, ci decontate în înțelegere cu farmacistul sau laboratorul la Casa de Asigurări. Relația nu e directă cu casa, ci prin intermediul unei unități medicale care are contract cu Casa”, a explicat la Digi24 Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătății.

Medicul cardiolog Sergiu Bărsan, ridicat de la o pensiune

Unul dintre medicii puşi sub acuzare pentru decontări ilegale de analize medicale ar fi, conform reprezentanţilor Poliţiei Mehedinţi, cardiologul Sergiu Bărsan. El a fost găsit, vineri dimineaţă, la o pensiune din Drobeta Turnu Severin de către poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, fiind ridicat în baza unui mandat de aducere.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Mehedinţi, subcomisar Nicolae Lohon, pe numele medicului Tribunalul Bucureşti a emis mandat de aducere, bărbatul, în vârstă de 40 de ani, având calitatea de învinuit în dosarul reţetelor false în care în această dimineaţă s-au desfăşurat mai multe percheziţii.
Sergiu Bărsan urmează să fie dus la Bucureşti pentru audieri, transmite Mediafax.
Sergiu Mihai Bârsan este medic la Clinica de Cardiologie a Spitalului Elias din Capitală, potrivit site-ului acestei unităţi medicale.

Cui aparțin cele două laboratoare

Cele două laboratoare medicale prin care s-ar fi realizat decontările ilegale aparțin unor cetățeni turci și sirieni.

UROMED este laboratorul rămas fără contract şi aflat în insolvenţă. Potivit datelor din dosar, datoriile firmei deţinute de doi cetăţeni turci se ridică la peste 600.000 de lei şi mai bine de 18.000 de euro. Cele mai mari sume sunt revendicate de bănci, alte firme cu profil medical, dar şi de către furnizorii de servicii. Laboratorul care a eliberat buletine de analize false şi inexacte, cum spun anchetatorii, avea ca dotări un autovehicul Lada, aparatură medicală şi puţin peste 3.000 de lei in cont.

Celălalt laborator, CityLab, despre care autorităţile spun că are contractul suspendat, figurează în continuare pe site-ul Casei de Asigurări, de la care are de primit aproape 184.000 de lei.

Formula prin care ar fi fost prejudiciată Casa Națională de Asigurări de Sănătate este una cunoscută în sistemul medical. „S-au scris bilete de trimitere și rețete care nu au fost date pacientului, ci au fost decontate în ințelegere cu farmacistul sau laboratorul respectiv la Casa de Asigurări”, a explicat Vasile Cepoi.

Preţul unui set de analize ajunge şi la 500 de lei, iar medicii de familie primeau 10 la sută pentru fiecare pacient. Cercetările arată că 70 la sută din activitatea celor două laboratoare era bazată pe decontarea analizelor fictive. Mai grav este că pacienţii care îşi făceau analizele la aceste laboratoare primeau rezultate false, în urma cărora le puteau fi prescrise tratamente greşite, cu consecinţe grave asupra stării de sănătate.

Angajaţii acestor laboratoare ar putea avea multe vieţi pe conştiinţă, spun specialiştii. 14.000 de analize au fost inventate, pentru pacienți fictivi, doar ca să fie decontate - în total 500.000 de euro din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, în condițiile în care pentru mii sau zeci de mii de pacienţi au aflat că fondurile pentru analize gratuite s-au terminat. Au fost nevoiţi să le plătească sau să aştepte încă o lună.

„Tratamentul pentru o boală care nu exista ar putea afecta sănătatea sau poate chiar viața. Pe de altă parte, in lipsa precizarii diagnosticului corect, boala nu este tratată și ne lovim iar de riscul vital”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.

Pe lângă răul făcut pacienţilor care şi-au lăsat sănătatea în mâinile lor, medicii şi angajaţii laboratoarelor ce emiteau trimiteri fictive la analize au epuizat luni la rând bugetul Casei de Asigurări pentru investigaţii gratuite.
Conducerea Ministerului Sănătății anunţă că a început controale riguroase şi că orice suspiciune o vor comunica şi procurorilor. „În controalele pe care le avem vedem situații care sunt sub semnul întrebării și le comunicăm mai departe”, dă asigurări Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Anul trecut, bugetul alocat la nivel naţional pentru analize medicale şi investigaţii a fost de aproape 500 de milioane de lei. Autorităţile nu ştiu dacă întreaga sumă a fost corect folosită.

Nu este primul caz în care medicii sunt acuzați de fraudarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În octombrie anul trecut mai mulți medici de la Institutul Oncologic Fundeni și farmaciști privați au fost reținuți pentru ca ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 1,6 milioane de lei prin decontarea unor rețete false.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri