24 de ani de la Revoluţie. Pe 20 decembrie 1989 Timişoara a devenit primul oraş liber de comunism

Data publicării:
20-decembrie-1989-balconul-operei-timisoara-2

Foto: claudiuiordache.wordpress.com

În 20 decembrie 1989, Comitetul Cetăţenesc a redactat primele liste cu revendicări. Acestea au fost înmânate primului ministru al guvernului comunist, Constantin Dăscălescu, care se afla la Timişoara. În seara de 20 decembrie a fost scris şi primul program al Revoluţiei Române. Tot în 20 decembrie a luat naştere Frontul Democratic Român.

Revoluţionarii cereau demisia lui Ceauşescu şi a Guvernului, alegeri libere, reforma în Educaţie, libertatea presei şi anchetarea şi condamnarea celor vinovaţi pentru evenimentele sângeroase din 17, 18, şi 19 decembrie.

În cursul nopţii, echipe de muncitori din mai multe oraşe din ţară înarmaţi cu bâte au fost urcaţi în trenuri şi trimişi spre Timişoara. Ministrul Apărării, generalul Vasile Milea, a cerut militarilor să se retragă în cazărmi.

Nicolae Ceauşescu a rostit un discurs la postul naţional de televiziune, numindu-i pe manifestanții de la Timișoara hulgani. A declarat stare de necesitate în Timiş şi a ordonat noi măsuri represive. În zadar, însă.

Pentru timișoreni nu mai era cale de întoarcere. La ora 12.00, sirenele vor răsuna în tot orașul, pentru a marca momentul declarării Timișoarei drept primul oraș liber de comunism din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri