Achiziția de avioane F16, discutată azi. România va cumpăra 12 avioane de luptă, la mâna a doua

Data publicării:
f-16c-19990601-f-0073c-007

Oferta portughezilor este pentru 12 aparate de zbor de luptă în uz. Asta înseamnă că avioanele de fabricație americană au fost deja folosite. Resursa de viață va fi însă îmbunătățită.

„Ele vor fi avioane vechi, dar modernizate, cu avionică nouă, cu sisteme de război electronic nou, cu armamentul cel mai modern”, a precizat Mircea Dușa, ministrul Apărării.

Iar asta ar însemna că, pentru următorii 20 de ani, piloții militari români ar avea pe ce să zboare. Totul pentru puțin peste 530 de milioane de dolari, spun surse din Ministerul Apărării.

Migul 21 nu poate zbura mai mult de anul 2017. Este folosit de Armata Română de aproape 35 de ani. O bună parte din flota aeriană a fost deja trasă în hangare și asta pentru că fie au apărut defecțiuni care nu mai pot fi reparate, fie costurile de operare sunt uriașe.

Negocierile pentru achiziția de avioane pentru Armată au pornit încă din 2006. Piloții au semnalat că, în maximum 10 ani, Migul 21 Lancer ar ceda. Doar că niciodată nu s-au găsit bani pentru achiziția de avioane de luptă.

În 2007 Eurofighter TyphoonGrippen și F16 au intrat în lupta directă pentru dotarea Forțelor Aeriene Române.

Pentru 12 avioane de luptă, firma Eurofighter Romania ar fi plătit peste 2,2 milioane de euro. Avioanele erau noi. Oferta suedezilor de la Grippen depășea 1 miliard de euro. În plus, suedezii declarau atunci că sunt dispuși să investească în industria de avioane din România, iar țara noastră să plătească în rate aparatele de zbor.

Cum România a refuzat pe rând ambele oferte, vor fi achiziţionate 12 avioane americane F16, produse în 1980, cu suma de peste 500 de milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri