Alertă pe litoralul bulgăresc. Apa mării, posibil contaminată cu hepatita A

Data publicării:
litoralul bulgar mfax 1

ACTUALIZARE 8.46.Virusul hepatitei A se transmite pe cale fecal-orală. Deci dacă, potențial, apele sunt contaminate cu acest virus, există și această modalitate de transmitere. Însă modalitatea de transmitere prin ape contaminate este, mai ales, pentru virusul hepatitei E, care se aseamană foarte mult cu virusul hepatite A ca potențial evolutiv”, a explicat, la Digi24, dr. Ștefan Ion, șeful secției de boli infecțioase a Spitalul Matei Balș.

„Tratamentul trebuie făcut în secții de boli infecțioase. Nu este un tratament foarte sofisticat. În funcție de potențialul bolii se intervine cu perfuzabile, cu hepatoprotectoare, cu imunostimulatoare”, a mai spus dr. Ștefan Ion.  

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria, sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, asupra faptului că, potrivit informațiilor publicate de specialiștii bulgari în hepatologie, în urma inundațiilor provocate de ploile puternice care au afectat portul Varna și unele stațiuni bulgărești la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A”, se arată într-un comunicat al MAE.

Inspecția Regională de Sănătate Varna a comunicat, la 3 iulie 2014, că, urmare unor analize ale apei de mare din zona ”Plaja ofițerilor-Varna” s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică „Escherichia coli” și „enterococi intestinali”.

Specialiștii recomandă turiștilor să nu consume midii crude, să utilizeze duşul după băile în mare, să respecte cu strictețe regulile igienico-sanitare și, pentru siguranță, cei care își petrec vacanța pe litoralul bulgăresc în acest an, să se vaccineze împotriva hepatitei A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri