Desant diplomatic la Parlament. Ambasadele le-au cerut explicații aleșilor despre modificările Codului Penal

Data publicării:
parlament-3

Pentru prima dată în ultimii 23 de ani, reprezentanţii mai multor ambasade acreditate la Bucureşti au venit la Parlament pentru a discuta cu aleşii despre schimbările radicale pe care aceştia vor să le facă în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

O nuanţă interesantă vine din partea ambasadorului Olandei - el a precizat pentru Digi24 că a fost invitat și a dat curs invitației deputaților. Vineri este rândul reprezentanților Statelor Unite să se întrețină cu deputații juriști.

Dincolo de tentativa de a-i lamuri pe diplomați, valul de reacții capătă astăzi dimensiuni importante. Victor Ponta și Crin Antonescu spun că proiectul modificării Codului ăenal trebuie rediscutat. Deputatul PSD care ar fi stat la originea operațiunii de modificare a Codului penal spune că este imposibil: legea a trecut.

Ambasadorii Franţei şi Olandei, dar şi adjunctul misiunii diplomatice a Germaniei la Bucureşti au cerut explicaţii deputaţilor din Comisia juridică, cei care au iniţiat atât modificarea Codului Penal cât şi Legea graţierii. Mâine, reprezentanţii Ambasadei SUA se vor duce şi ei la Parlament.

Toată după-amiaza au încercat reprezentanţii Guvernelor Germaniei, Franţei, Marii Britanii şi Olandei să înţeleagă cum şi de ce vor parlamenarii români să schimbe legile pe care le aplică procurorii anticorupţie atunci când îi anchetează.

Avem acum textele și trebuie să le studiem. Dialogul este de foarte mare importanță în Uniunea Europeană, suntem o familie, este foarte important să discutăm împreună legislația națională și europeană”, a spus Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei.

Iar cel care a oferit explicaţii a fost preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă.

Concluziile nu le pot trage. Eu pot să îmi exprim niște opinii. În urma acestor discuţii, multe lucruri s-au clarificat, dacă nu chiar toate”, a spus acesta.

Gestul diplomaţilor europeni, care nu au ezitat să critice public modificările prin care parlamentarii îşi sporesc imunitatea în faţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, l-a deranjat însă pe ministrul nostru de Externe.

Atunci când există preocupări, semne de întrebare, nelinişti din partea unor ambasadori sau ambasade care funcţionează în România, sunt acreditaţi pe teritoriul României, că aceste nelinişti, întrebări, preocupări să ne fie transmise direct la Ministerul de Externe, responsabililor MAE şi mie personal ca ministru şi nu să le aflăm prin intermediul presei. Este o practică pe care nu o înţeleg şi nu o agreez”, a afirmat Titus Corlățean.

Cu totul alta a fost reacţia liderului PNL în faţa criticilor diplomaţilor europeni.

Declarațiile care s-au făcut mai ales din partea unor ambasade au un temei și o justificare. Astăzi au motive să își exprime îngrijorarea, astăzi au dreptate”, a spus Crin Antonescu, preşedintele PNL.

Premierul, în schimb, a fost în ton cu ministrul său de Externe. Victor Ponta a avut un mesaj special pentru Guvernul SUA.

Am văzut declarații de principiu, nu cred că vreo ambasadă europeană contestă dreptul parlamentului de a legifera, pentru că și în țara lor se întâmplă la fel. Singura reacție care a fost total greșită, pentru că nu se referea la realitate, a fost a ambasadei SUA, care vorbea de investițiile americane. Din câte știu eu, Chevron investește în România sau poate să plece din România, dacă nu se aplică legea și dacă nu reușim să arătăm că protejăm proprietatea privată. Nu mi-a zis nimeni vreodată de la Chevron cum e cu parlamentarii. (...) Aici cred că a fost o greșeală și o să transmit acest lucru”, a declarat Victor Ponta.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi modificarea Codului Penal care prevede scoaterea preşedintelui şi a parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici. Dacă modificarea intră în vigoare, aceştia nu vor mai putea fi anchetaţi de DNA pentru anumite infracţiuni de corupţie sau asimilate corupţiei, iar ANI nu-i va mai putea sancţiona pentru un eventual conflict de interese.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri