Explozia din Călărași. Locatarii spun că deflagrația s-a produs la 15 minute după verificările făcute de Distrigaz

Data publicării:
explozie calarasi

Actualizare 15.48. Petre Lificiu, fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domenul Energiei (ANRE)spune că este vorba despre un caz de neglijență.

„Lucrurile astea sunt controlate de firme specializate, cu atestat de la ANRE. Atestatul se ia conform documentației depuse în perfectă regulă, dar în afară e vopsit gardulniciodata doc depuse la ANRE nu reflecta realitatea din companiei ”, spune Petre Lificiu.

„Controlul a fost de mântuială, a venit cineva și a plecat. Nu e prima dată, eu vorbesc din poziția de cetățean cum stau lucrurile, controlul vine, pleacă și îți ia banii.”, a adăugat el.

________________________________

Actualizare 15.09. Vicepremierul Gabriel Oprea a ajuns la Călărași pentru a vedea locul în care s-a produs explozia și pentru a decide ce măsuri urmează să fie luate pentru oamenii ale căror apartamente au fost avariate.

El a declarat că a fost trimis la Călărași de premierul Ponta pentru a- ajuta pe acești oameni „la greu”, inclusiv printr-un ajutor de stat, dacă va fi cazul.

Nu plecăm până nu luăm toate măsurile prevăzute de proceduri”, a spus Gabriel Oprea, afirmând că va discuta cu autoritățile locale și că măsurile vor fi anunțate în cursul zilei.

Actualizare 15.00. Au fost clipe de groază, clipe de coșmar. Eram împreună cu invitații, în sufragerie, înainte cu 15 minute de producerea exploziei au sunat la interfon reprezentanții Distrigaz, care au spus că au avut o sesizare, dar nu au menționat din partea cui, că a avut loc o scurgere de gaze, le-am deschis ușa, au intrat pe scară, iar din momentul ăla nu mai știu ce s-a întâmplat”, a povestit pentru Digi24 proprietara unui apartament din blocul în care s-a produs explozia.

Femeia spune că angajații ISU au ajuns imediat la locul exploziei și le-au spus locatarilor să nu intre în panică, deoarece nu se va produce o nouă explozie și nu a avut loc un incendiu. Locatarii de pe scara în care s-a produs deflagrația au fost evacuați, iar cei de la celelalte scări au ieșit singuri în stradă. 

Pe de altă parte, Distrigaz precizează că explozia s-a produs la două ore de la plecarea echipei care a făcut inspecția.

Actualizare 14.00.  Oficiali ai Distrigaz spun că au fost sesizați în legătură cu miros de gaze în blocul în care s-a produs explozia, dar că nu au depistat scurgeri de gaze pe casa scărilor. În schimb, locatarii blocului spun că au sesizat de mai multe ori Distrigaz în legătură cu miros de gaze venit de la apartamentul în care s-a produs deflagrația.

Un comunicat de presă al Distrigaz Sud Rețele precizează că locatarii au făcut o plângere legată de scurgeri de gaze pe casa scării și că, în urma verificărilor, angajații Distrigaz nu au constatat scurgeri de gaze în acel loc sau pe rețeaua de distribuție care duce la bloc.

În urma primelor cercetări s-a constatat că explozia s-a produs în urma unei acumulări de gaze pe instalația de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului 2 al scării.

De altfel, explozia s-a produs cu numai câteva minute după ce echipele Distrigaz au terminat inspecția și au plecat din clădire, spun locatarii.

Compania precizează că „exploatarea și întreținerea instalației de gaze naturale revine clienților”.

Pe de altă parte, expertul în energie Tudor Popescu spune că instalațiile de gaze, inclusiv cele din apartamente, trebuie supravegheate de angajații companiei specializate.

Să scoată procesul verbal prin care a verificat apartamentul. El avea obligația ca anual să intre în fiecare apartament, să vadă dacă racordul e corect făcut”, spune Tudor Popescu, expert in energie

 _____________________

Actualizare 12.35. Medicii de la Spitalul de Arși spun că starea pacientului grav rănit în explozia de la Călărași este stabilă, dar că prognosticul este destul de grav. Bărbatul este diabetic, are 60 de ani și arsuri pe 60% din suprafața corpului. Arsurile sunt de profunzime medie și, pe unele zone, de profunzime mare. În plus, a suferit și un traumatism toracic.

Ceea ce complică situația pacientului este faptul că are și arsuri pe căile respiratorii, a declarat Adrian Stănculea, purtător de cuvânt al spitalului.

Actualizare 11.46. Ramona Tudor, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Călărași, a declarat că polițiștii încearcă să identifice toate locațiile supravegheate video din zonă pentru a ridica informațiile de pe camerele de supraveghere

Desfășurăm această cercetare și luăm în calcul toate ipotezele, vom verifica atât împrejurările existente înainte de producerea exploziei și efectele acesteia”, a precizat ea.

Ramona Tudor a adăugat că vor fi audiate toate persoanele care pot ajuta la lămurirea împrejurărilor în care s-a produs explozia, inclusiv reprezentanți ai Distrigaz.

_________________

Mai multe echipe de intervenție au venit încă de dimineață la blocul unde a avut loc explozia pentru a face cercetări și pentru a stabili cauza exactă a incidentului petrecut miercuri seara.

Din primele informații se pare că a fost vorba despre o scăpare de gaze care s-ar fi acumulat, iar în momentul în care o persoană din acel apartament a aprins lumina s-a produs deflagrația.

Reprezentanții ISU au subliniat că explozia nu a fost urmată și de un incendiu, dar chiar și așa, pagubele sunt serioase. Opt apartamente au fost avariate aproape în totalitate. Doar cinci dintre acestea erau asigurate.

Anchetatorii urmează să stabilească dacă a fost afectată structura de rezistență a imobilului.

De altfel, au fost afectate și alte imobile, unele aflate chiar și la zeci de metri distanță, și mai multe automobile.

Reprezentanţii Distrigaz susţin că explozia s-a produs pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale, în urma investigaţiilor tehnice nefiind depistate scurgeri de gaze pe branşamentul imobilului sau pe reţeaua de distribuţie din zonă.

Şase persoane au fost rănite în explozia de la Călăraşi. Una dintre ele are arsuri pe 60 la sută din suprafaţa corpului și un traumatism toracic şi este internată la Spitalul de Arşi din Capitală.

Persoana rănită este ținută sub supraveghere medicală continuă și respiră cu ajutorul aparatelor.

O altă victimă este internată la spitalul județean din Călărași. Alte patru persoane au ajuns la spital, dar medicii au decis că starea lor de sănătate nu necesită spitalizare.

O femeie în vârstă de 46 de ani a murit şi alte şase persoane au fost rănite miercuri seară într-o explozie produsă într-un bloc din centrul municipiului Călăraşi. 14 apartamente din imobilul de patru etaje de pe strada Prelungirea Bucureşti au fost afectate de deflagraţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri