Anchetă după publicarea de către ANAF a "listei ruşinii" 

Data publicării:
anaf FB formular-2

Autoritatea, instituţie care funcţionează pe lângă Guvern, va verifica dacă Fiscul a respectat legea privind protecţia datelor personale atunci când a publicat lista datornicilor.

Autoritatea va face aceste verificări după ce mai mulţi datornici au criticat faptul că li s-au publicat datele personale pe o listă la care are acces toată lumea.

Ce spune legea:

Prevederile referitoare la protecţia datelor personale sunt incluse în Legea 677/2001. 

Art. 12: Informarea persoanei vizate

(2)În cazul în care datele nu sunt obţinute direct de la persoana vizată, operatorul este obligat ca, în momentul colectării datelor sau, dacă se intenţionează dezvăluirea acestora către terţi, cel mai târziu până în momentul primei dezvăluiri, să furnizeze persoanei vizate cel puţin următoarele informaţii, cu excepţia cazului în care persoana vizată posedă deja informaţiile respective:

a)identitatea operatorului şi a reprezentantului acestuia, dacă este cazul;

b)scopul în care se face prelucrarea datelor;

c)informaţii suplimentare, precum: categoriile de date vizate, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, existenţa drepturilor prevăzute de prezenta lege pentru persoana vizată, în special a dreptului de acces, de intervenţie asupra datelor şi de opoziţie, precum şi condiţiile în care pot fi exercitate;

d)orice alte informaţii a căror furnizare este impusă prin dispoziţie a autorităţii de supraveghere, ţinând seama de specificul prelucrării.


Lista ANAF cuprinde 187.000 de nume, fiecare persoană apărând cu nume, iniţiala tatălui, prenume şi localitatea de domiciliu. 

Reprezentanții ANAF au confirmat pentru Digi24 că în cazul Elenei Băsescu și în cazul lui Cătălin Predoiu s-au strecurat erori. Deși aceștia și-au plătit datoriile către bugetul de stat, ei apăreau în continuare ca fiind datori la Fisc.

Reprezentanții ANAF spun că vor remedia aceste erori cât se poate de repede. De altfel, actualizarea/corectarea listei a început deja. De pildă, în cazul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, care deși luni seară apărea cu o datorie totală la Fisc de peste 500.000 de lei, marți după-amiază apărea cu o datorie totală de 350.000 de lei, deci cu o treime mai mică.

Este posibil ca astfel de cazuri să mai apară, iar cei de la ANAF promit că datele și contestațiile vor fi verificate, iar lista permanent actualizată.

Fiica cea mică a fostului preşedinte Traian Băsescu figurează cu o datorie de aproape 20 de mii de lei. Elena Băsescu susţine însă că este vorba despre o eroare şi publică pe pagina sa de Facebook o dovadă a plăţii către Fisc.

„În 2014, pe vremea când eram europarlamentar, aveam domiciliul în Sectorul 2. Acum am domiciliul în Sectorul 1. Situaţia a apărut pentru că ANAF-ul nu a făcut transferul informaţiei între Sectorul 2 şi Sectorul 1. Mai mult, cu circa 30 de zile în urmă, am fost personal la ANAF Sector 1 şi ANAF Sector 2, făcând, cu documente, proba achitării obligaţiilor. Din păcate, până la această oră, nu s-a făcut operarea datelor”, a scris Elena Băsescu pe Facebook.

Tot despre o greşeală vorbeşte şi candidatului PNL la Primăria Capitalei. Cătălin Predoiu apare în evidenţa Fiscului cu datorii de peste 24 de mii de lei.

Îi rog să citească chitanţa pentru încasare de impozite, taxe şi contribuţii şi să rectifice eroarea. Nu pretind scuze, ştiu cu ce aparatură şi infrastructură IT funcţionează bieţii funcţionari”, a transmis Cătălin Predoiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri