Angajament de confidențialitate al senatorilor pentru a-l audia pe președintele CEC Bank

Data publicării:
radu ghetea CEC crop 6094060-Mediafax Foto-Victor Ciupuliga

Actualizare 13.30. Președintele CEC Radu Ghețea a declarat, la ieșirea de la Comisia de buget-finanțe a Senatului, că a furnizat membrilor comisiei informațiile care i-au fost solicitate.

El a refuzat să dea alte detalii despre acest subiect, dar a precizat că CEC nu este pe pierdere, așa cum s-a relatat în presă.

„Banca este pe profit, la fel cum a fost și în ultimii șapte ani și cum a fost în ultimii trei ani, când sistemul bancar a înregistrat pierderi importante”, a spus Radu Ghețea.

Președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat, Cosmin Nicula, a spus că audierile vor continua și luni, când vor fi prezenți atât Radu Ghețea, cât și ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu. El a precizat că au fost prezentate informații referitoare la creditele luate de la CEC de autorități locale, credite date unor persoane fizice în acest an, dar și credite neperformante.

Cosmin Nicula a precizat că în acest an a fost acordat un singur credit pentru persoane fizice mai mare de 700.000 de euro.

___________________________

Acest acord le-ar permite senatorilor din comisia de buget-finanțe să aibă acces la informațiile privind creditele pentru terenurile agricole pe care persoanele fizice și juridice le-au accesat în anii 2012 și 2013.

De altefl, semnarea acestor acorduri de confidențialitate a fost și motivul pentru care membrii comisiei au întârziat la audieri aproximativ o oră și jumătate,

Cu toate acestea, în cazul în care senatorii din comisie nu vor avea acces la aceste date, Comisia va trebuie să ceară o derogare de la termenul de depunere a raportului, care are termen final pe data de 18 decembrie. 

Luni, parlamentarii nu au reuşit să afle mai nimic despre creditele speciale date de CEC din 2011 şi până în prezent. Preşedintele instituţiei a invocat secretul bancar şi nu a vrut să dea niciun detaliu deşi a stat în spatele uşilor închise aproape două ore. Tot luni a fost audiat şi şeful direcţiei de Supravechere din BNR care a prezentat raportul privind creditul de un milion de euro acordat de CEC Bank, Ioanei Băsescu. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri