Atacatorul din Iași refuză tratamentul psihiatric

Data publicării:
iasi atacator

Atentatorul i-a îndrumat pe anchetatori spre peştera şi coliba din judeţul Suceava unde a stat izolat cinci ani. În acele locuri sălbatice, oamenii legii au găsit alte proiectile cu care bărbatul ar fi putut să construiască şi alte bombe.

Tot acolo, procurorii au aflat motivul pentru care bărbatul a vrut să detoneze bomba la Universitatea din Iaşi. Acesta le-a povestit unor oameni că el a făcut facultatea de Electrotehnică și i s-a furat un proiect de la Universitate.

Medicii de la spitalul de psihiatrie Socola, unde atentatorul aşteaptă să fie expertizat, încearcă şi ei să stea de vorbă cu pacientul. Bărbatul refuză însă cu obstinaţie.

„Psihiatrii mi-au spus: „Oliver, ești un om bolnav, un om nebun.” Mi-au dat această condiție socială de handicapat mintal, un om lipsit de drepturi”, spune el.

Internat a zecea oară la Spitalul de Psihiatrie Socola, bărbatul care a vrut să arunce în aer Univeristatea din Iaşi refuză şi acum tratamentul pentru schizofrenie, iar medicii nu îl pot obliga.

„Pacientul este tratat ca o persoană care răspunde de faptele lui. Dacă refuză tratamenul, tu îl lași în pace. Decizia ulterioară internării este stabilită în instanță. Să hotărască dacă mai e nevoie sau nu de tratament. Asta e legea”, spune medicul psihiatru Camelia Hriban.

Cazul este un prilej pentru psihiatri să mai spună o dată că sistemul de îngrijire din România pentru aceşti pacienţi nu este complet. Medicii cred că astfel de oameni și familiile lor trebuie să fie ajutaţi şi de un psiholog.

„Rezolvarea unei astfel de situații necesită prezența unei echipe multidisciplinare. A psihiatrului care pune diagnosticul și are o conduită terapeutică, a psihologului care are o intervenție de psihoterapie. Familiei în care trăiește, a comunității în care el se află. O abordare socială în care comunitatea, asistentul social, primăria, pot să sprijine”, explică medicul Alexandru Paziuc.

De mâine, timp de o săptămână, bărbatul va fi supus unei expertize psihiatrice complexe. Un medic legist, un psiholog şi doi psihiatri vor stabili dacă a avut discernământ în momentul în care a intrat cu proiectilul în facultate. Ei vor stabili dacă atenatorul are nevoie de internare şi tratament sau dacă poate fi trimis după gratii.

Citiți și:

Marian Platonov, studentul care l-a imobilizat pe atentator: „L-am legat cu o curea a unui profesor”


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri