Atentatorul de la Iaşi fusese trimis acasă de medici, pe motiv că schizofrenia poate fi tratată la domiciliu

Data publicării:
agresor iasi

Actualizare 23.00. Bărbatul care a intrat astăzi într-unul dintre amfiteatrele Universităţii Al. I. Cuza, având asupra sa o bombă artizanală, este audiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.

Anchetatorii i-au percheziționat locuința timp de două ore și au ieșit de acolo cu doi saci cu probe, dar au refuzat să facă declarații în legătură cu obiectele confiscate.


Actualizare 21.15. Locuinţa bărbatului care a detonat o bombă într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din Iaşi este percheziţionată de către poliţişti, în prezenţa acestuia. Operaţiunea are loc la finalul mai multor ore de audieri.

În momentul în care a fost întrebat de ce a comis fapta, Oliver Stan Florin a răspuns: „Ca să vină televiziunile”.

Bărbatul era în evidenţa Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi, unde a fost internat deja de nouă ori.

El este descris de medicii care îl cunosc ca fiind foarte inteligent, el scriind chiar şi o carte - „Prima mea luptă” - în care a descris experienţa sa de la prima internare în spitalul de psihiatrie.

Medicii au justificat faptul că l-au trimis acasă prin faptul că shizofrenia poate fi tratată la domiciliu, familiei revenindu-i obligaţia să supravegheze bolnavul dacă urmează tratamentul corespunzător. În plus, bolnavul trebuie ajutat să se reintegreze, întrucât schizofrenia nu face parte din afecţiunile cronice de lungă durată.

În cazul în care pacientul bolnav de schizofrenie nu îşi ia medicamentele el poate avea halucinaţii sau să recurgă la gesturi suicidale sau chiar criminale.

Agresorul de la Iaşi este absolvent al Facultăţii de Electronică şi Tehnologia Informaţiei de la Iaşi.

Bărbatul a detonat în această dimineață o capsă de inițiere într-o sală de curs de la universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În sala de curs se susținea proba la examenul de licență. Agresorul a fost imobilizat de studenţi.

El a fost ridicat de poliţie şi dus la audieri.

Bărbatul a părăsit sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi şi va fi condus la sediul poliţiei municipiului, unde va fi audiat din nou în prezenţa unui avocat. Mâine va fi dus la spital, unde i se vor face analize amănunţite.

La Universitatea din Iaşi se află o echipă de intervenţie pirotehnică a SRI, precum şi criminalişti care vor decide cum va fi transportat dispozitivul rămas neexplodat.

Șeful Secţiei de Psihiatrie a Spitalului „Gavril Curteanu” din Oradea: Bolnavii psihic nu sunt mai violenţi decât orice om obişnuit

Gavril Cornuţiu, şeful Secţiei de Psihiatrie a Spitalului „Gavril Curteanu” din Oradea, a afirmat că bolnavii psihic nu sunt mai violenţi decât orice om obişnuit.

„Cazurile de violenţa sunt sub procentul celor care se întâmplă la populaţia generală. Ei reproduc ce se întâmplă în mediul lor de viaţă. Se uita de dimineaţa până seara la TV, n-au loc de muncă. Ei copiază ceea ce e în mediu. Explodează mai uşor. Sunt victimele mediului mediatic și ale mediului în care trăiesc, a explicat acesta.

Potrivit şefului Secţiei de Psihiatrie a Spitalului "Gavril Curteanu" din Oradea, atentatorul ar fi trebuit internat sau ar fi trebuit să frecventeze săptămânal un centru de sănătate mintală.

Gavril Cornuţiu a susținut că sistemul sanitar e aproape dezarticulat.

Legea nu-ți permite să internezi un caz într-un spital de psihiatrie judiciară decât după ce a comis ceva și cu o hotărâre judecătorească”, a spus şeful Secţiei de Psihiatrie.

Referitor la informația potrivit căreia bărbatul a fost internat de nouă ori în ultimii șapte ani într-o secție de boli mintale, Gavril Cornuţiu a declarat că există bolnavi care se manifestă sezonier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri