18 români au murit în Muntenegru. Autocarul care îi transporta a căzut într-o prăpastie

Data publicării:
accident muntenegru 1

Actualizare 4.20: Ministerul Afacerilor Externe a revenit cu un comunicat în care a anunţat că numărul persoanelor decedatate a crescut de la 17 la 18.

Actualizare 2.30: Într-un comunicat trimis în cursul nopţii, Ministerul Afacerilor Externe se arată că „sunt confirmate 17 persoane decedate şi 30 rănite”.

În acelaşi timp, presa internaţională care relatează despre acest caz vorbeşte despre 16 morţi, toţi români.

Potrivit comunicatului MAE, consulul României la Tirana a plecat spre Muntenegru, pentru a sprijini membrii misiunii diplomatice în acest caz.

Actualizare 1.10: O aeronavă militară pusă la dispoziţie de MApN este pregătită să plece în Muntenegru, pentru a evalua situaţia în care se află turiştii români răniţi în accidentul de autocar care a avut loc ieri după-amiază şi pentru aduce în ţară trupurile celor 16 oameni care şi-au pierdut viaţa în această tragedie. La bordul avionului Spartan se va afla şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Actualizare 23.40: Marius Usturoiu, proprietarul Mareea Travel, a spus la Digi24 că firma sa este organizatorul acestui circuit, iar transportatorul este Gregory Tour. Rudele persoanelor din autocar au susținut că autocarul era al firmei Atlassib, însă Marius Usturoiu a infirmat.

„Noi avem un contract pentru asigurarea condițiilor de transport cu compania Gregory Tour”, a spus Marius Usturoiu.

Acesta a adăugat că doi șoferi au plecat cu autocarul și 47 de turiști români erau în autocar.

„Din câte știu șoferii erau șoferi profesioniști. Unul dintre managerii noștri va pleca în această noapte către acel loc și va avea mai multe date. La acest moment avem nu avem informații concrete, până la acest moment nu am primit nici o informație oficială, am vorbit cu un consilier al ambasadei și am transmis lista cu pasagerii.

Acesta a spus că victimele ar trebui să se adreseze pentru despăgubiri firmei Gregoy Tour. Usturoiu a mai spus că angajații Mareea Travel sunt acum la birou și vorbesc cu rudele celor implicați în accident și, pe măsură ce obțin informații, le vor oferi rudelor.

Despre despăgubiri, Marius Usturoiu a spus că familiile victimelor ar trebui să se adreseze transportatorului.

„Noi suntem alături de turiștii noștri și ne întoarcem împotriva transportatorului”, a adăugat proprietarul Mareea Travel.

Despre asigurările turiștilor, acesta a spus că nu cunoaște informații cu privire la acest lucru.

„Nu am încă situația exactă și nu este obligatoriu. Turiștii își fac asigurări opțional. Cu siguranță transportatorul este obligat prin licența de transport să posede asigurare de călătorie, de persoane, de bagaje, absolut toate elementele trebuie să fie asigurate prin asigurarea transportatorului”, a mai spus Marius Usturoiu.

Actualizare: Ambasadorul român la Podgorica, care se află la spitalul din oraș, citat de presa din această țară, a spus că este vorba de 15 români care și-au pierdut viața.

Presa și Poliția din Podgorica înaintează cifra de 16 morți, dintre care 15 români.

Virginia Zaharia, rudă a doi pasageri din autocar, a spus la Digi24 că nu are nici o informație dacă unchiul și mătușa ei au supraviețuit, mătușa ei fiind chiar ghidul acestei excursii. În plus, Virginia Zaharia a precizat că la ambasada României din Muntenegru nu răspunde nimeni, iar de la Ministerul de Externe urmează să primească un o înștiințare oficială.

Despre procedura de repatriere și îngrijirea medicală a românilor, Ciprian Bălțoiu, fost consilier consular, a spus că trebuie avută multă răbdare și că, într-un moment ca acesta, preocpuarea corpului consular este de a fi la fața accidentului.

Actualizare: MAE a dat presei un comunicat oficial cu privire la acest accident. O echipă consulară s-a deplasat la locul locului. Ambasadorul României în Muntenegru se află deja la Clinica din Podgorica.

Actualizare: Numărul persoanelor decedate a crescut la 15, potrivit Poliției din Podgorica, printre ei fiind și șoferul autocarului. Alte 32 de persoane de naționalitate română au fost grav rănite, printre care și un cetățean muntenegrean. Televiziunea de stat din Muntenegru susține că 16 persoane și-au pierdut viața.

Actualizare: „Am în autocar părinții, mătușile, unchii. Știm de o mătușă și un unchi că supraviețuiesc, nu există listă, informație de la agenția de turism, la spital nu este lista cu supraviețuitorii din accident, nu știm nimic. Opt, toți sunt pensionari între 60 și 70 ani. Firma se cheamă Mareea Travel și autocarul este Atlassib. Pe telefonul mamei mele răspunde un polițist care nu vorbește engleză și nu poate da niciun detaliu”, a spus Andreea Papadopol, la Digi24.

Opt membri ai familiei ei s-au aflat în autocar, ei aflându-se într-un circuit turistic de zece zile în mai multe țări. Până să contacteze Digi24, ea nu a primit nici o înștiințare oficială nici de la autorități și nici de la agenția de turism. 

Contactat de Digi24, directorul general al companiei Atlassib a negat că autocarul firmei pe care o conduce ar fi fost implicat în acest accident.


Actualizare: Televiziunea de stat din Muntenegru informează că 13 persoane și-au pierdut viața și alte 31, printre care și un copil, au fost rănite. Salvatorii încearcă să găsească alți trei pasageri.

Copilul ar fi suferit răni minore în timp ce 13 pasageri au suferit răni grave.

Conform sursei citate nu se confirmă că printre morți ar fi vorba de cetățeni români.


Conform presei muntenegrene șoferul a pierdut controlul autocarului la ieșirea dintr-un tunel, a rupt balustrada șoselei și a căzut într-o prăpastie adâncă de aproximativ 30-40 de metri.

Accidentul ar fi avut loc pe autostrada dintre Podgorica și Kolasin, în apropierea mănăstirii Morača.

20 de persoane ar fi decedat, și mai multe persoane rănite, printre care și cetățeni români. Potrivit Press Alert, autocarul era înmatriculat în România.

Reprezentanții Centrului clinic din Podgorica, unde au fost transportați pasagerii, au confirmat pentru Digi24 că autocarul era înmatriculat în România, iar majoritatea pasagerilor sunt bătrâni.

La fața locului s-a deplasat și un elicopter medical și medici din mai multe raioane, iar până la la ora 18:50 au fost scoși din râpă 30 de răniți. La locul accidentul s-a deplasat și prim-ministrul Muntenegrului, care deține și funcția de ministru de interne, Ivica Dacic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri