Autoritățile din Galați spun că au fost atenționate târziu. Meteorologi: Avertizările vin cu maximum jumătate de oră înainte

Data publicării:
INUNDATII-Mediafax Foto-Vargyasi Levente

Nouă persoane au murit şi peste 700 de case au fost inundate, după o ploaie de câteva ore în nord-vestul județului Galați. Primarii invocă faptul că au primit târziu avertizările privind cantitățile mari de apă. Meteorologii spun că prognoza nu poate fi aflată mai devreme de jumătate de oră.  

Nord-vestul județului Galați a fost acoperit, miercuri seară, de o ploaie de proporţii subestimate iniţial de meteorologi care au tot prelungit codul galben până când târziu, în noapte, l-au transformat în cod portocaliu.

Autorităţile din județul Galați spun că avertizările de cod portocaliu primite de la meteorologi ar fi venit prea târziu.

„Acele avertizări au venit la o oră foarte târzie, eram deja sub apă. Chiar dacă primeam din timp, omeneşte nu puteam face altceva decât să evacuăm”, a afirmat Stefan Drugan, primarul comunei Cudalbi.

Aceste avertizări au venit pe cod galben, nu portocaliu sau roşu”, a declarat Vasile Balaban, inspector-sef la ISU Galati, difierența dintre ele fiind cantitatea de apă căzută.

Primarul comunei Pechea, localitatea în care s-a născut pugilistul Lucian Bute, a susținut că au acționat prompt, imediat după ce au primit atenționarea.

Nu am intervenit târziu, am fost sunaţi la 11.00 şi la 11.05 am fost la primărie. Nu a plouat abundent la noi, ci în alte comune, de unde apa a venit către noi. Acum nu plouă. Avem şase motopompe, avem echipe de jandarmi şi de militari. Nu este însă suficient. Ne trebuie cât mai multe motopompe. Nu le-am solicitat, acum ajung oficialităţile de la Bucureşti şi le vom solicita personal acest lucru”, a precizat Mihai Muncilă, primarul comunei Pechea.

În judeţul Galaţi a început să plouă ieri, în jurul orei 17.30. Au fost emise patru avertizari cod galben, fiecare cu cel puţin 25 l/mp, iar la ora 22.00 a fost emis cod portocaliu, pentru alţi 40 l/mp. Codul portocaliu a fost prelungit ulterior până la ora 00.30.

Meteorolog ANM: Din cauza ploilor intense, în anumite localități a căzut rețeaua electrică, ceea ce a întârziat informarea

Până ne vin datele din teren, nu avem decât radarul meteorologic pe care îl folosim pentru cantitățile de precipitații. Ieri au fost emise șase atenționări: patru de cod galben și două de cod portocaliu. Rata precipitațiilor pentru primele trei coduri era de 30 de litri pe metru pătrat, ceea ce se încadra în codul galben. Cel de-al patrulea cod galben nu depășea 30 de litri pe metru pătrat, dar se cumula peste ceea ce căzuse deja. Când au fost primele semnale că în zona respectivă au căzut mai mult de 60, 80 de litri pe metru pătrat, au fost emise cele două coduri portocalii”, a explicat Meda Andrei, de la Administrația Națională de Meteorologie, situația de miercuri.

Ieri, modelele noastre nu sugerau foarte multă instabilitate în acea zonă. Se știa că va ploua, dar nu atât de mult. Când au apărut primii nori, s-au dat primele atenționări. A fost un efect de tren, adică norii s-au dezvoltat în același loc”, a mai completat aceasta.

Meteorologul ANM a explicat că Administrația Națională de Meteorologie află cu maximum 30 de minute înainte ca o cantitate mare de apă să cadă într-o anumită zonă.

Noi aflăm cu 10, 20, maxim jumătate de oră înainte, imediat ce norul pare că poate să lase o cantitate mare în timp scurt. În momentul în care se vede că s-a dezvoltat un nor, se scrie atenționarea și se trimite automat prin e-mail și prin fax la prefecturi și la ISU. Din cauza ploilor intense, în anumite localități a căzut rețeaua electrică, ceea ce a întârziat informarea”, a mai spus aceasta.

ANM: Nu putea fi emisă avertizare de cod roşu în Galaţi, aria fiind foarte restrânsă

Floriana Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a precizat pentru Mediafax că nu putea fi emisă avertizare de cod roşu pentru ploile care au afectat miercuri zona din jurul oraşului Tecuci, judeţul Galaţi, deoarece aria vizată era foarte restrânsă.

Deşi cantitatea totală de precipitaţii, de 180 de litri pe metru pătrat, corespundea unui cod roşu, aria prea restrânsă în care s-a produs fenomenul a făcut ca acesta să nu poată fi încadrat astfel, a explicat Georgescu, precizând că un cod roşu s-ar fi impus dacă erau precipitaţii de peste 100 de litri pe metru pătrat în tot judeţul Galaţi, şi nu numai în jurul oraşului Tecuci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri