Autorul atacului din Vitan a fost prins la Moscova

Data publicării:
07022013 20vitan-48325

Petre Tobă, șeful Poliției române, a declarat astăzi dimineață într-o conferință de presă că autorul atacului de acum câteva luni a fost identificat.

Suspectul este Vitalie Proca, are 33 de ani și este originar din Republica Moldova, fiind suspectat de mai multe crime, în mai multe ţări. El ar fi fost filmat la Londra, în timp ce participa la un atac armat.

Unul dintre asasinatele de care este bănuit ar fi fost comis de suspect încă de la vârsta de 17 ani.

El a fost reţinut de autoritățile ruse la Moscova. Procesul de extrădare va dura probabil câteva luni.

Declaraţiile şefului Poliţiei române:

„Suspectul a fost arestat la 18 ianuarie 2013 de către Tribunalul municipiului București, în aceeași zi s-a emis mandatul de arestare europeană şi mandat de urmărie internațională europeană, mandate emise ca fiind suspect pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor calificat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Începând din 18 ianuarie 2013, cetățeanul moldovean a fost pus în urmărire internațională prin Interpol București, fiind difuzat către cele 190 de state membre ale organizației Poliției Criminale Interpol.

Sublinez foarte buna cooperare între Ministerul justiției, Tribunalul București, Parchetul municipiului București. Vreau să punctez rolul important al Interpol în soluționarea localizării și prinderii urmăritului internațional, precum şi colaboarea foarte bună pe care am avut-o cu polițiile din Rusia, Italia, Moldova și Scotland Yard.

Aceeaşi persoană este principalul suspect într-un alt caz comis în primăvara anului trecut la Londra cu un mod de operare asemănător.

Nu vreau să fac precizări cu privire la dosarul penal.

Autoritățile române au demarat procedurile judiciare pentru extrădare, vor fi finalizate azi şi vor fi înaintate Federației Ruse pentru punerea în executare. El a fost localizat şi prins de autoritățile din Moscova, fiind principalul suspect”, a declarat șeful Poliţiei Române, chestor Petre Tobă.

Ce spun specialiştii

„Este firesc ca prinderea sa să fie mai greoaie, având în vedere că s-a deplasat continuu și a fost acoperit de lumea interlopă”, a declarat la Digi24 Emil Costache, fost ofițer judiciarist.

„Riscă între 15 și 25 de ani de închisoare. Atacul din Londra e agravant și pentru acesta poate fi judecat și condamnat conform legii britanice”, a adăugat el.

„Este un mare succes al Poliției române și al cooperării internaționale. Faptul că a fost prins este o confirmare a muncii și calității investigatorilor. Trebuie să ne obișnuim că există profesioniști în Poliția română”, a declarat Adrian Baciu, ofițer în rezervă MAI.

„O anchetă de o asemenea amploare are două elemente: echipa de investigatori din țara în care a avut loc evenimentul și informațiile de bună calitate și cooperarea internațională”, a subliniat el.

„A fost prins destul de repede, având în vedere că nu au fost prea multe date. Poliția română, împreună cu alte structuri de securitate ale statului, au acționat ca la carte și au reușit, în cooperare cu structuri internaționale, să îl prindă într-un termen relativ bun”, a declarat Traian Igaș, fost ministru de interne.

„Cel mai important e că o acțiune începută a fost finalizată, că cetățenii se pot simți în siguranță. Sunt totuși cazuri izolate, care nu ar trebui să creeze panică, dar nici nu trebuie tratate cu superficialitate”, a subliniat el.

„Dacă ar fi toți polițiștii atât de profesioniști ca cei din acest caz, situația ar fi mult mai bună”, a spus Igaș. „În condițiile în care Poliția are doi atașați de Interne la Londra, sunt convins că va fi o colaborare foarte bună”, a adăugat Igaș.

Vitalie Proca, suspect în mai multe cazuri

Numele său este legat de un alt atac la comandă, spun anchetatorii.

În martie, anul trecut, în faţa unui bloc din Londra, un bancher rus a fost împuşcat tot cu un pistol mitralieră AK 47. După atac, Vitalie Proca a aruncat arma într-un tufiş şi a plecat, pe jos, la metrou. Acum e suspect principal şi in cazul din Marea Britanie.

În ţara sa de origine, a primit deja o condamnare de 20 de ani de închisoare, din care a ispăşit 12. În decembrie 1997, împreună cu alţi trei bărbaţi, au jefuit o familie din Republica Moldova. Au ucis în bătaie două femei, iar pe o treia au ars-o cu fierul de călcat. A fost eliberat, însă, condiţionat în 2010. Acum, poliţiştii noştri îl vor în România.

Au fost trase peste 20 de gloanțe în atac

În luna noiembrie a anului trecut, în apropierea mall-ului din cartierul Vitan, un bărbat a fost găsit împuşcat în cap, piept şi picioare, în maşina lui. Anchetatorii spun că s-a tras dintr-un alt autoturism cu un pistol-mitralieră AK 47. La faţa locului, poliţiştii au găsit cartuşe de calibre diferite, semn că s-a tras cu mai multe tipuri de armă.

Ancheta a dezvăluit că au fost trase peste 20 de gloanțe în atac. 13 s-au oprit în parbrizul mașinii, iar restul au ricoșat în peretele blocului și pe jos.

Oamenii legii sperau să primească vreun indiciu despre atacatorii care au tras cu mai multe arme, printre care și un Kalașnikov de la cel împușcat.

După portretul robot, Polițiaa stabilit că agresorul are vârsta aproximativă de vârsta 30-40 de ani, înălţime medie şi constituţie normală.

Ce spune victima

Victima a dat primele declaraţii anchetatorilor de pe patul de spital, la câteva zile după atac. În acest mod, a putut fi schițat portretul-robot al suspectului.

Bărbatul împușcat, care a ajuns la spital cu șapte gloanțe în corp, a spus că nu ştie cine i-ar vrea moartea. Așa că, până acum, pistele poliţiştilor par să nu ducă nicăieri.Le-a spus că nu îi cunoaşte pe atacatori şi a negat orice implicare în afaceri necurate. Din spusele sale, reiese că are o fire paşnică, că nu are conflicte şi că nu s-a simţit niciodată ameninţat sau urmărit.

Bărbatul a fost supus mai multor intervenții chirurgicale, având plăgi împușcate în zona mâinilor, picioarelor, toracelui și a capului.

Citiți șiSeria neagră a atacurilor armate din 2012 a consemnat câteva premiere în România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri