Bilanțul inundațiilor din Galați: Nouă morți, 17 localități afectate, peste 700 de locuințe distruse

Data publicării:
6029439-Mediafax Foto-Tudor Neacsu

Foto: Mediafax

ACTUALIZARE 08.15. Inundaţii au fost și în comuna Zorleni, din judeţul Vaslui, în această dimineață. 15 locuinţe şi 50 de gospodării au fost afectate de ape. Pompierii acţionează în acest moment în zonă.

ACTUALIZARE 8.00: Meteorologii au emis avertizări de tip cod galben de ploi pentru șapte judeţe din estul ţării, valabile până la ora 9. Este în vigoare şi un cod portocaliu de inundaţii pe cursul mai multor râuri din Galaţi şi Vaslui.

Conform datelor furnizate Prefectura Galaţi, două femei de 82 şi 74 de ani şi un bărbat de 65 de ani au decedat în localitatea Cuca, alţi doi bărbaţi de 40 şi 78 de ani şi o femeie de 81 de ani au decedat în localitatea Costache Megri, iar o bătrână de 83 de ani şi o fetiţă de opt ani din au murit la Cudalbi.

Ultima persoană decedată în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi este un bărbat de 65 de ani din localitatea Griviţa. În două dintre cazuri, victimele nu au murit ca urmare a înecului, ci au suferit un infarct.

În urma inundaţiilor, şi-a piedut viaţa o fetiţă de opt ani care fusese dată dispărută, autorităţile spunând că aceasta a fost smulsă de ape din braţele tatălui ei, în curtea casei.

Printre victime s-a aflat și o fetiță de 8 ani

Cadavrul fetiţei, din localitatea Cudalbi, a fost găsit joi după-amiază de către pompieri, la o distanţă de aproximativ 500 de metri de casă, în curtea unui localnic.

Primarul comunei, Ştefan Drugan, a spus că în momentul viiturii fetiţa se afla în casă, împreună cu părinţii ei. Edilul a spus că tatăl a ieşit din casă cu fetiţa în braţe, copilul fiind smuls de şuvoaiele de apă din braţele acestuia. La un moment dat fetiţa a reuşit să se agaţe de trunchiul unui copac, însă apoi a fost luată din nou de ape.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inundaţiile produse în urma ploilor torenţiale, care au atins 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi, au provocat pagube importante în 17 localităţi din judeţ, fiind evacuate aproximativ 800 de persoane.

Inundaţiile au afectat 700 de locuinţe, în unele apa atingând un metru înălţime, precum şi peste 500 de curţi şi grădini.

Comuna Cudalbi, cea mai grav afectată

Potrivit raportărilor Prefecturii Galaţi, cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.

În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundaţii. Tot în această localitate, două poduri au fost distruse şi mai multe porţiuni de drum au fost afectate.

Aproximativ 100 de case au fost inundate şi în localitatea Costache Negri, aceleaşi pagube înregistrându-se şi la Măcişeni. Ploile au mai produs pagube şi la Tecuci, Corni, Folteşti, Măstăcani, Rediu, Pechea şi Griviţa.

Circulația rutieră și feroviară au fost perturbate

Circulaţia rutieră a fost blocată pe DN26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea şi pe DN 25, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, după ce carosabilul a fost inundat, apa măsurând în unele locuri peste un metru.

De asemenea, a fost blocat şi traficul feroviar pe ruta Galaţi - Bârlad, între staţiile Târgu Bujor şi Floteşti, din cauza aluviunilor care au acoperit terasamentul pe o porţiune de aproximativ un kilometru.

Totodată, patru localităţi din judeţ sunt nealimentate cu energie electrică.

Autoritățile vor trimite în zonele afectate ajutoare constând în 56.000 de litri de apa îmbuteliată, 6 tonede conserve de carne, 6 tone conserve de ficat, 500 de tone de făină, 300 de litri de ulei și 20 de tone de motorină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri