LIPSĂ DE CVORUM. CCR a amânat dezbaterea pe Legea referendumului

Data publicării:
sala CCR ccr ro 1

CCR a amânat dezbaterea pe Legea referendumului, pentru data de 14 noiembrie, din cauza imposibilității constitutuirii completului de judecată.

Conform legii, cvorumul este de șapte judecători.

Dintre cei nouă judecători ai CCR, la ședința de azi au lipsit Iulia Antoanella Motoc, Daniel Morar și Petre Lăzăroiu.

Decizia de amânare vine după ce șeful statului a contestat acum scăderea pragului de validare a consultărilor populare de la 50 la sută plus unu la 30 la sută din numărul celor înscrişi pe listele electorale. În sesizarea trimisă, Traian Băsescu a arătat că un prag redus nu asigură reprezentativitate şi încalcă principiul constituţional al suveranităţii poporului.

Mizele noii Legi a referendumului

Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale poate da peste cap două dintre cele mai importante proiecte ale USL. Este vorba despre revizuirea Constituţiei şi regionalizare. Coaliţia are nevoie ca noua lege să intre în vigoare în noiembrie anul acesta, pentru a avea siguranţa că, peste un an, noua Constituţie va putea fi aprobată şi cu o prezenţă de doar 30 la sută la referendum. În absenţa unei noi Constituţii, nici împărţirea ţării în regiuni nu se poate face.

Magistrații Curții Constituționale au stabilit în vară că pragul de 30 la sută la referendum este constituțional doar dacă se aplică după un an de la intrarea în vigoare a legii. Ei au respins atunci o sesizare a parlamentarilor PDL, care cereau păstrarea cvorumului de 50 la sută plus unu. În septembrie, Traian Băsescu a contestat și el scăderea pragului.

„Nu poți să revizuiești o Constituție aprobată cu 50 la sută plus unu din electorat cu o normă de prezență de 25 sau 30 la sută. Nu poți să înfângi un referendum de peste 50 la sută cu un referendum de 25 la sută”, spunea Traian Băsescu.

Premierul era optimist că USL își va atinge totuși ținta de a organiza referendumul pentru revizuirea Legii fundamentale o dată cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Curtea Constituțională va constata că s-a mai pronunțat în urmă cu trei luni pe exact același lucru. E un abuz al președintelui și sabotajul lui obișnuit. (...) Există încă posibilitatea reală de a avea referendumul o dată cu primul tur al alegerilor prezidențiale”, spunea Victor Ponta.

La revizuirea Constituției din 2003, Guvernul Adrian Năstase a avut probleme să atingă cvorumul necesar de peste 50 la sută din populația cu drept de vot. Soluția de avarie adoptată la acel moment a fost prelungirea cu încă o zi a votului pentru noua lege fundamentală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri