CODUL ROȘU a intrat în vigoare în Buzău, Brăila și Vrancea. Ce spun prefecții

Data publicării:
drum inzapezit

Un cod roșu de ninsoare și viscol a fost emis începând cu ora 15.00 pentru Buzău, nordul județului Brăila și sudul județului Vrancea, așa cum a anunțat duminică Ion Sandu, director ANM. Codul va fi valabil până la ora 21.00. Toate drumurile din aceste judeţe au fost închise.

Ion Sandu a precizat că meteorologii așteptau până la ora 13.00 să vadă dacă sunt îndeplinite toate cele trei condiții pentru declararea codului roșu, dar cel mai probabil aceste condiții se vor întruni. Este vorba de mai mult de 50 de cm de zăpadă depuși în 24 de ore, ninsoare intensă care determină depunerea unui strat de 15 cm pe oră și vânt cu viteză de peste 80 de km pe oră.

Ce înseamnă COD ROȘU

În respectivele regiuni stratul de zăpadă depășea 40 de cm la ora 13.00, iar viscolul puternic durează de peste 36 de ore.

Potrivit ANM, în judeţul Buzău, sudul judeţului Vrancea şi jumătatea de nord a judeţului Brăila se vor semnala ninsoare abundentă, puternic viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero. Viteza vântului la rafală va depăşi 70- 80 km/h.
Observaţii: la ora 13, în zona avertizată stratul de zăpadă deja depus măsura în medie 40 cm, iar viscolul puternic durează de peste 36 de ore.  

(Prefectul județului Brăila, Gheorghe Obreja, detaliază la Digi24 ce măsuri a luat după intrarea în vigoare a codului roșu)

(Prefectul județului Vrancea, Cătălin Popescu, relatează la Digi24 despre problemele întâmpinate după emiterea codului roșu)

Este pentru prima dată când în țara noastră ar fi emis un cod roșu de ninsoare și viscol, după introducerea codului de culori în meteorologie, în 2006.

A mai fost un cod roșu în 2007, dar era de caniculă. Și în 2012 stratul de zăpadă atinsese 50 de cm, dar celelalte condiții, intensitatea ninsorii și a vântului, nu fuseseră îndeplinite și de aceea nu a mai fost emis cod roșu.

După expirarea codului roșu, în zonele vizate de cod roșu va rămâne valabil un cod portocaliu.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că imediat după ședința comandamentului de iarnă în care a fost făcut acest anunț, toate forțele CNADNR, MAI și ale Ministerului Apărării se vor concentra către regiunea vizată de cod roșu și vor fi puse sub o comandă unică.

După anunțul privind codul roșu, site-ul Administrației Naționale de Meteorologie nu mai putea fi accesat.

Situația la nivel de țară în jurul prânzului

(Fotografie trimisă astăzi de telespectatoarea Digi24 Elena Gabriela Voicu, cu următoarea mențiune: „Așa arată drumul nostru în CĂPĂȚÂNEȘTI-BUZĂU, nu se poate circula nicicum, nu putem ieși la magazin, e groaznic”.)

În Buzău, în acest moment, este situaţia cea mai gravă. Aproape tot judeţul este blocat. Armata a fost chemată să intervină pentru a salva două gravide. O problemă similară este şi în Galaţi. Iar în Argeş, vânătorii de munte intervin pentru a salva mai mulţi turişti.

27 de drumuri naţionale sunt în continuare închise. La fel şi A1, A2 şi A3.

Sunt probleme şi pe calea ferată. Peste 60 de trenuri au fost anulate, unele garnituri au rămas blocate în staţii, iar întârzierile ajung şi la zece ore.

Peste 17 mii de oameni din circa 40 de localităţi din Muntenia nu au curent electric, din cauza ninsorii şi a viscolului din acest weekend.

Din cauza condiţiilor meteo, mâine elevii din toate judeţele afectate de iarna grea nu merg la cursuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri