Cazul Siutghiol: Anchetă cu experimente. Ce spune Raed Arafat

Data publicării:
Epava in apa elicopter SMURD Lacul Siutghiol -Mediafax Foto-Adrian Boioglu-6

Foto: MediafaxFoto

Şeful serviciilor de urgenţă, Raed Arafat, a spus, într-o intervenţie televizată, că Parchetul a cerut ajutorul ISU pentru teste care să determine dacă strigătele unui om aflat in largul lacului pot fi auzite de pe mal.

„Un scafandru, îmbrăcat cu echipamente de protecţie, fiind apa foarte rece, a coborât în apă şi a strigat încontinuu pentru a fi înregistrat din apă. Acest experiment a fost făcut cu sprijinul ISU, pentru că ei au pus la dispoziţie barca şi scafandrul respectiv şi s-a înregistrat din nou de pe mal”, a spus secretarul de stat.

Imaginile obţinute de Digi24 de la oamenii aflaţi in apropierea accidentului, precum şi declaraţiile martorilor arată însă contrariul.

„Noi ne-am dus pe debarcader și le făceam semn cu mâna să aibă încredere, să se miște, că vin echipajele de salvare. Să reziste, să reziste! îi incurajam de aici de pe debarcader. Strigau: salvați-ne, ajutor! salvați-ne, ajutor!”, declara un martor în 15 decembrie.

Tot Raed Arafat spune că un om n-ar fi putut sta conştient în apa rece mai mult de patru minute. Şeful serviciilor de urgenţă admite că doar Parchetul poate lămuri dacă victimele accidentului au strigat sau nu după ajutor, dar susţine că personal are dubii că cineva putea să strige după accident, mai ales fără echipament anti-hipotermie.

„Câteva minute până ce devine chiar profund hipotermic doar câteva minute. Şi să nu uităm că aici era şi impactul accidentului, deci aici vine şi trauma accidentului, pentru că acest om n-a coborât în apă simplu, se presupune că s-a prăbuşit cu elicopterul, a ieşit din elicopter, de sub apă, a ieşit cu capul peste apă şi a început după asta să strige”, a spus Raed Arafat.

El spune că victimele nu ar fi putut rezista mai mult de 4-5 minute

Datele oficiale, comunicate de un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, precizează alţi timpi posibili de supravieţuire.

„Cu o apă cu o temperatură de 2 grade, supravieţuirea conștientă ar fi putut fi de 12 minute și cea generală de 20 de minute”, spunea Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

Tot datele oficiale comunicate de autorităţi arată că prima victimă a fost scoasă din apă la o jumătate de oră după apelul la 112, şi nu de serviciul de salvare, a cărui barcă a avut un motor nefuncţional, ci de pescari aflaţi în zonă, în timp ce prima intervenție a scafandrilor a avut loc la o oră de la acelaşi apel.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri