Pungești. Activiștii au eșuat în încercarea de a organiza un nou protest

Data publicării:
pungesti-drum blocat - 6274226-AFP Mediafax Foto-DANIEL MIHAILESCU

Actualizare ora 15.00 Activiștii au încercat astăzi să se replieze și să protesteze în localități învecinate, însă demersurile lor au fost zădărnicite de jandarmi. Aceștia au împânzit zona, patrulează și au organizat filtre din 100 în 100 de metri legitimând pe toți cei care încercau să iasă din Pungești, relatează corespondentul Digi24.

În plus, jandarmii au percheziționat tabăra improvizată a protestatarilor și, pentru că au fost găsite materiale pirotehnice, cercetările continuă.

Actualizare ora 12.00 Activiștii ecologiști au decis să organizeze un nou protest, în localitatea învecinată, Armășoaia, întrucât accesul către terenul Chevron este blocat de jandarmi, iar Pungeștiul este împânzit de forțele de ordine.

Actualizare ora 10.00 La Pungești activiștii încă nu și-au făcut apariția. Zona din preajma terenului Chevron este înțesată de jandarmi, transmite corespondentul Digi24:

Ieri au avut loc proteste violente la Pungești. Protestatarii au rupt gardurile instalate de companie. Reprezentanți ai companiei Chevron au depus plângere la Poliția Vaslui reclamând distrugerile de echipamente și au pus la dispoziția presei propria filmare cu acțiunile violente ale manifestanților.

Compania anunțase că suspendă operațiunile la Siliștea, dar nu specificase pentru cât timp.

În comunicatul dat publicității duminică dimineață, compania asigură că are de gând să efectueze exclusiv activități de explorare, cu tehnologii convenționale, în virtutea autorizațiilor obținute în octombrie 2013. „Prioritatea noastră e să desfășurăm activități în mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător. Respectăm dreptul persoanelor de a-și exprima opiniile, dar credem că acest drept trebuie exercitat în limitele legii”, potrivit companiei.

Comunicatul companiei americane ar putea tensiona din nou situaţia la Pungeşti. Reprezentantii protestatarilor sunt revoltați de decizia anunțată în această dimineaţă şi avertizează că lucrurile ar putea degenera din nou.

„Deocamdată n-au aflat, dar încep să se mişte lucrurile. Oamenii se strâng. Am auzit mai devreme că noi trebuie să ne exprimăm opinia in limitele legii. Chevron nu face asta. Ce face Chevron e total ilegal, ajutat de Jandarmerie”, a declarat, la Digi24, Virgil Iordache, protestatar.

„Sunt lucruri care se întâmplă. Au chemat 1.000 de jandarmi în slujba Chevron, la 4 dimineaţa. Acum perimetrul e păzit de Jandarmerie. O propriete privată e păzită de Jandarmerie”, a subliniat el.

„Faptul că şi-au reluat activitatea înseamnă că această firmă trece peste voinţa localnicilor şi felul în care şi-au manifestat dezacordul. E un lucru foarte rău din partea lor. Localnicii nu doresc acest lucru, Consiliul Local la fel”, a spus un alt protestatar, Marius Ignat, la Digi24.

De teama unor noi proteste,  jandarmii au rămas peste noapte în comuna din Vaslui. Drumul a fost blocat din nou şi doar maşinile poliţiei şi ambulanţele au avut acces către casele celor din Pungeşti.

Măsuri inutile, se pare, de vreme ce, noaptea trecută, localnicii s-au baricadat în case şi au refuzat să iasă pe străzi. S-au temut să nu fie ridicati de jandarmi şi duşi la audieri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri