Pericol de surpare în zona Eroilor. Traficul rutier rămâne închis 30 de zile 

Data publicării:
surpare eroilor radut andrei6-1

Foto Andrei Răduţ

ACTUALIZARE duminică 12.00. Restricţii de trafic prelungite în zona Eroilor, după ce şoseaua s-a surpat în urma lucrărilor la noua magistrală de metrou. Decizia a fost luată după şedinţa comandamentului de urgenţă de la Primăria Capitalei.

Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei:Restricţiile de circulaţie vor fi menţinute cel puţin 30 de zile în zona Eroilor. Constructorul a anunţat că a pus în siguranţa perimetrul, nu e risc de prăbuşire. Zona e monitorizată atent.

Sunt 14 persoane cărora li s-a pus în vedere faptul că, din cauza tasării, există un potenţial risc asupra structurii de rezistenţă a clădirii. 4 persoane au apelat la o formă de ajutor pusă la dispoziţie de constructor, au fost cazate la hotel. Restul de 10 au optat pentru varianta cazării la rude”.

Marin Aldea, directorul interimar al Metrorex: „Un puţ de epuisment a fost avariat şi apa a pătruns în staţia Eroilor 2. S-au luat măsuri de constructor pentru izolarea pătrunderii apei în staţii. Se caută soluţii de consolidare a terenului. E un puţ de epuisment care trage apa din din subsol. Se ştia despre asta. Asemenea incidente au mai avut loc şi în alte oraşe, la Roma, Barcelona. Nu e o situaţie care s-a întâmplat la noi”.


ACTUALIZARE duminică 10.20. Comandament de urgenţă la Primăria Capitalei în această dimineaţă, după problemele apărute în zona Eroilor.

Acolo, asfaltul s-a surpat din cauza lucrărilor la metrou, iar autorităţile au decis că 40 de oameni, care locuiesc în două clădiri din apropiere, să fie evacuaţi. 

Se evaluzează situaţia la zi, riscurile pentru perioada imediat apropiată, ce se întâmplă cu persoanele evacuate şi dacă acestea se pot întoarce la casele lor.

Urmează să se stabilească şi când se va putea circula din nou pe Bulevardul Eroilor şi pe Bulevardul Eroii Sanitari, zona fiind un nod rutier extrem de important.

La faţa locului sunt echipe formate din specialişti, ingineri care evaluează situaţia.


 


ACTUALIZARE sâmbătă 23.40. Ministerul Transporturilor explică ce s-a întâmplat în zona Eroilor. „Ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat al incintei stației de metrou Eroilor în zona intersecției dintre axul 1 si linia 2 pentru intrarea în statie a utilajului TBM, s-au produs infiltrații cu antrenare de material solid pe conturul utilajului.

Fenomenul s-a declanșat în data de 11 decembrie 2015, la ora 15.30, generând tasări sub placa carosabilă. Imediat, constructorul a umplut golurile apărute sub carosabil cu circa 70 mc de beton. Fenomenul de tasare a continuat și astăzi, drept pentru care au fost luate mai multe măsuri pentru stabilizarea zonei din subteran.

După turnarea unei cantități suplimentare de beton (circa 120mc), s-au executat lucrări de stopare a infiltraților prin etanșarea bazei  utilajului. Specialiști din cadrul Metrorex, precum și constructorul monitorizează 24 din 24 de ore, prin măsurători specifice evoluția tasărilor.

Constructorul susține că tendința tasărilor este spre stagnare, dar ca măsură asiguratorie, zona va fi în continuare monitorizată”, se arată într-un comunicat al ministerului.


Asfaltul de la intersecţia bulevardelor Eroilor Sanitari și Eroilor s-a lăsat câteva zeci de centimetri, aşa că autorităţile au intervenit de urgenţă.

Covorul de asfalt crăpase pe o suprafaţă mare, aşa că exista riscul de prăbuşire nu numai pentru cele două bulevarde, ci chiar pentru clădirile din zonă.

Zeci de utilaje au degajat zona, iar un detaşament de pompieri şi un echipaj SMURD au fost chemate pentru a acorda ajutor, în caz de nevoie. S-a luat decizia evacuării a două clădiri pentru care exista risc real de prăbuşire. Utilităţile au fost oprite, iar 40 de locatari au fost evacuaţi. Administraţia locală le-a pus la dispoziţie camere într-un hotel din Bucureşti.

„Am gasit-o pe bunica mea de 95 de ani foarte speriată, cel de la pompier a panicat-o, că există un pericol iminent să se prăbuşească. După care neescortaţi de nimeni, am ieşit din casă şi am trecut pur şi simplu prin şantier să mergem la nişte vecini să ne adăpostim”, a povestit un bărbat.

Acesta a mai spus că a observat, de câteva zile, crăpături uriașe în subsolul clădirii și că nu știe dacă nu cumva clădirea a fost afectată iremediabil.

De altfel, și cei care locuiesc mai departe de zona afectată de surparea asfaltului sunt nevoiți să suporte aceleași restricții.

Poliţia Rutieră a restricţionat complet circulaţia în zonă, pe cele două bulevarde, şi a anunţat rutele ocolitoare. 


ACTUALIZARE sâmbătă 20.15. Ministrul Transporturilor, Dan Costescu a convocat Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență. Dan Costescu a solicitat reprezentanților Metrorex, ai proiectantului, consultantului și constructorului o analiză pentru identificarea cauzei care a dus la această situație și propunerea de soluții pentru rezolvarea imediată a problemelor apărute.

ACTUALIZARE sâmbătă 18.50. Un telespectator care locuiește în zonă ne-a trimis fotografii cu efectele surpării din zona Eroilor.

surpare eroilor radut andrei
surpare eroilor radut andrei


ACTUALIZARE sâmbătă 17.42. Aproximativ 40 de persoane dintr-un imobil aflat în vecinătatea zonei în care a avut loc surparea au fost evacuate. Autoritățile se tem că surparea s-ar putea extinde și la clădirile din jur.


„Traficul rutier pe bulevardul Eroilor între str. Carol Davila şi Pod Eroilor şi pe bulevardul Eroilor Sanitari între str. Carol Davila şi Piaţă Operei, a fost întrerupt, sâmbătă, 12 decembrie, în jurul prânzului, din cauza surpării terenului, existând riscul de prăbuşire a carosabilului. Incidentul a fost semnalat, sâmbătă, de constructorul care efectueză lucrări de modernizare şi extindere pentru Metrorex”, anunță un comunicat al Primăriei.

Pentru că există riscul prăbuşirii carosabilului, a fost închisă circulația pe următoarele străzi:

- pe bd. Eroilor, pe sensul spre centru, de la strada Carol Davila, iar pe sensul spre periferie, de la Splaiul Independenţei

- pe bd.Eroii Sanitari, pe sensul spre centru, de la strada Carol Davila

Circulaţia rutieră se va desfăşura deviat, astfel:

- pe sensul spre centru, dinspre cartierele Drumul Taberei şi Militari, pe sos.Pandurilor- Calea 13 Septembrie sau sos.Geniului - sos.Cotroceni

- pe sensul spre cele două cartiere, pe Splaiul Independenţei- şos.Cotroceni- şos. Geniului sau şos. Cotroceni-bdul Iuliu Maniu- bdul Vasile Milea

Rugăm participanţii la trafic să-şi reconsidere traseele pentru a evita, pe cât posibil, zona.

La faţa locului se află în acest moment reprezentanţi ai ISU Bucureşti, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, ai Poliţiei Naţionale, Poliţiei Rutiere, dar şi ai Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti şi ai Jandarmeriei. De asemenea, s-au mobilizat echipele de intervenţie ale companiilor de utilităţi, pentru a oferi asistenţă tehnică şi de intervenţie, potrivit comunicatului primăriei.

Mâine, la ora 10.00, primarul interimar Răzvan Sava i-a convocat la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti pe reprezentanţii Metrorex, ai Poliţiei Rutiere, ai ISU şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii.

„La întâlnire, la care a fost invitat şi prefectul Capitalei, Paul Petrovan, vor fi discutate măsurile de intervenţie pentru punerea în siguranţă a perimetrului, precum şi eventuale măsuri de extindere a restricţiei de circulaţie rutieră în zonă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri