Cod portocaliu de inundații. Cum se pregătesc autoritățile

Data publicării:
inundatiii

 

Petre Tobă a convocat la sediul Ministrului Afacerilor Interne o ședință operativă, în sistem videoconferință, cu prefecții, șefii structurilor MAI și reprezentanții ministerelor și instituțiilor centrale cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, în contextul fenomenelor meteorologice și hidrologice care se vor manifesta începând din această seară în 34 de județe din țară, potrivit unui comunicat al instituției.

Conform avertizărilor emise de către Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, în următoarele două zile în țară vor avea loc intensificări ale fenomenelor meteorologice constând în ploi și depășiri ale debitelor cursurilor unor râuri din diverse bazine hidrologice.

Astfel, începând de marți, de la ora 22,00, și până miercuri, la ora 15,00, a fost emis Cod portocaliu de ploi abundente în județele Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Covasna, Brașov și Sibiu. De asemenea, din această noapte intră în vigoare un Cod portocaliu de inundații pentru județele Harghita, Neamț, Bacău, Vrancea, Covasna și Brașov, atenționările fiind valabile până pe 25 mai.

În aceste condiții, ministrul Afacerilor Interne a solicitat prefecților din județele aflate sub avertizări meteorologice și hidrologice să convoace comitetele județene pentru situații de urgență și să monitorizeze permanent situația din teritoriu. Totodată, prefecții se vor asigura că la nivelul primăriilor vor fi convocate comitetele locale pentru situații de urgență și că populația va fi atenționată din timp de posibilele efecte ale ploilor și de riscul de inundații, se arată în comunicat.

Ministrul Petre Tobă a anunțat că pentru intervențiile care ar putea fi necesare în sprijinul populației sunt pregătite forțe ale inspectoratelor județene pentru situații de urgență și ale jandarmeriei. La acest moment sunt pregătiți de intervenție 6.500 de pompieri cu 700 mijloace tehnice, misiunea prioritară a efectivelor MAI fiind aceea de salvare de vieți și de limitare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, se mai spune în comunicat.

Totodată, MAI recomandă conducătorilor auto multă prudență în trafic, întrucât pe unele artere rutiere se circulă deja în condiții de ploaie. Poliția Rutieră va informa periodic populația despre condițiile de trafic pe principalele artere rutiere din țară.

La ședința operativă convocată la sediul MAI au participat reprezentanți ai Administrației Naționale de Meteorologie, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Transporturilor. La nivelul MAI, situația din țară este monitorizată de Centrul Național Conducere Integrată care funcționează în regim 24 de ore din 24, se mai arată în comunicatul citat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri