Tribunalul Comercial Cluj: Concedierile la Mechel sunt ilegale

Data publicării:
mechel campia turzii mediafax

Liderul de sindicat al anagajaţilor de la Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat că nu au existat consultări în privința concedierilor, conform legislației europene cu privire la procedura de concediere colectivă.

Noi mai cunoaștem și legislația europeană, prin directiva 98/59 spune foarte clar că în procedura de concediere colectivă trebuie inițiată procedura de informare-consultare înaintea emiterii deciziei de concediere, lucru care nu a fost respectat”, a declarat Ioan Pascu, lider de sindicat Mechel, la Digi24.

Acesta a susținut că nu s-au făcut consultări cu reprezentantii angajaților.

nsul invocă (administratorul judiciar – n.r.) la fel ca și reprezentanții ITM-ul, AJOFM-ului doar legislația internă, legea insolvenței, când dreptul comunitar spune altceva, era obligată legislația românească să fie armonizată cu cea a UE”, a adăugat Ioan Pascu.

El a mai susținut că nu a primit răspuns nici de la ITM și nici de la AJOFM.

„I-aș fi întrebat ce au făcut cu cele 7 milioane de lei care i-au primit returnare TVA de la statul român, acei bani care nu au mers la Câmpia Turzii ci s-au strecurat spre Târgoviște și Buzău. În partea a doua contestației am arătat și faptul că această disponibilizare a fost făcută premeditat.

„În mai societatea a funcționat 13 zile și a înregistrat un profit, nu se justifica concedierea, listele cu concediații au fost apobate în iunie când se cunoștea că fost profit în luna anterioară, din nou nu se justifica”, a conchis Ioan Pascu.

În plângerea înregistrată săptămâna trecută la Tribunalul Comercial, el reclama faptul că decizia de concediere colectivă este ilegală și nu respectă legislaţia muncii în vigoare.

Totodată, în document se arăta că motivația concedierilor colective nu are susținere, întrucât listele cu persoanele disponibilizate au fost întocmite în luna mai, când nu existau date referitoare la situaţia economică a societății.

Preşedintele Tribunalului Comercial Cluj, Flavius Moţu, a declarat, la Digi24, că anumite acte din cadrul procdurii colective de disponibilizare au fost nelegal întocmite de către administratorul judiciar, motiv pentru care au fost anulate.

„Tribunalul Comercial a admis, în parte, solicitarea sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii de anulare a procedurii de concediere colectivă şi a preavizelor în cazul a 145 de angajaţi ai combinatului. S-a dispus anularea preavizelor, iar procedura de concediere poate continua dacă se respectă prevederile legale. Actuala concediere colectivă nu a urmat paşii prevăzuţi de lege, a fost una nelegală”, a spus Flavius Moţu.

Administratorul judiciar al combinatului Mechel Câmpia Turzii, care a intrat în insolvenţă în luna aprilie, a dispus la începutul lunii iulie disponibilizarea a 148 dintre cei circa 360 de angajaţi ai societăţii, măsura fiind considerată ilegală de către sindicat.

Liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, declara în 4 iulie, că angajaţii au fost înştiinţaţi în 3 iulie înainte că vor primi preavizele începând cu 5 iulie.

Invest Nikarom a cumpărat în februarie activele Mechel din ţara noastră, pentru 52 de euro. Tribunalul Comercial a dispus în 16 aprilie intrarea în insolvenţă a Combinatului Siderurgic din Câmpia Turzii.

Din 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, 1.700 de persoane, în combinat rămânând în prezent 360 de angajaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri